Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Ακούω μια κρυφή οργή»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Ο ένας «αριστερός» επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης στρατιωτικών επεμβάσεων σε χώρες που κρίνει η «διεθνής κοινότητα» ότι παραβιάζονται ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα.

Οι άλλοι, επίσης «αριστεροί» (δύο πρώην πρόεδροι της ΕΕ και μερικοί υπουργοί Οικονομίας σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων), με άρθρο που υπογράφουν από κοινού, ρίχνουν μαύρο κλάμα για τον καπιταλισμό που έχασε την ηθική του και μπαίνουν μπροστά για έναν καπιταλισμό με αξιοπρέπεια!

Ο τρίτος, ο νεόκοπος, «αριστερός» κι αυτός, αρκείται προς το παρόν να αντιγράφει τσιτάτα από τους προηγούμενους (τελευταίο από ομιλία του στο Βόλο: «οι συνταγές έχουν αποτύχει και έχουν οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία στο χείλος του γκρεμού, στη δίνη μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες μέχρι τώρα συνέπειες»).

Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά που θα δώσουν σε λίγες μέρες εξετάσεις στην Οικονομία έχουν στα χέρια τους αρκετό υλικό για να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους. Αν όχι και για να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιος με ποιον».

Πάμε γι' άλλα: Μπορεί και να είναι τυχαίο. Την ώρα που στα κανάλια έδειχναν τον πρωθυπουργό να εγκαινιάζει μια μονάδα τυποποίησης φασολιών στην Πρέσπα, μια είδηση στα ψιλά των εφημερίδων πληροφορεί ότι κάποια οργάνωση με όνομα «friends of Nature» ζητά τη δημιουργία «βαλκανικού τόξου ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης» με αναφορά στους υδάτινους πόρους και τα οικοσυστήματα σε Γράμμο, Καϊμακτσαλάν, Ροδόπη, Κερκίνη, Πρέσπα και Δοϊράνη... Πώς γίνεται κι όλο γύρω από τα σύνορα να εκδηλώνεται τέτοιο άδολο ενδιαφέρον για το περιβάλλον;

Λάδια, πετρέλαια, ακρίβεια μονοπωλούν την ειδησεογραφία, με παραπομπές στην έλλειψη ...καταναλωτικού κινήματος. Εντελώς τυχαία, έχει πάψει κάθε συζήτηση για ένα από τα βασικά στη σχέση κεφαλαίου - εργασίας, τους μισθούς. Εξηγήσιμο, καθώς μια τέτοια συζήτηση βάζει ευθέως σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στο κέρδος. Και χωρίς κέρδη πώς θα μπουν οι άνθρωποι πάνω απ' αυτά;

Ασχετο: «Ακούω μια κρυφή οργή να μπαινοβγαίνει απ' τις πόρτες (...) ο λάθος φαίνεται σωστός κάτω απ' τα καινούρια φώτα», λέει ένα - κακώς - ξεχασμένο τραγούδι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λόγος του ...συμβόλαιο για το κεφάλαιο(2021-05-27 00:00:00.0)
Ευρωατλαντική...(2019-10-30 00:00:00.0)
Με αφορμή τη Βόρεια Αφρική(2011-03-02 00:00:00.0)
Να σταματήσει να ασχημονεί(2004-03-31 00:00:00.0)
Πενία επιχειρημάτων ...μύθους κατεργάζεται(2003-02-04 00:00:00.0)
Η Γένοβα, η ATTAC και ο «ρεφορμιστής» Κάρολος...(2001-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ