Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί «καμπάνια» υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ

«Πλούσιους επενδυτές», για να δημιουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια ψάχνει στις ΗΠΑ ο Γ. Αλογοσκούφης, ενώ ο Πρ. Παυλόπουλος εμφανίζεται έτοιμος να παρακάμψει με «ειδικό νόμο» το άρθρο 16...

Καμπάνια υπέρ της άμεσης ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αναλαμβάνει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας αφενός να προετοιμάσει την «κοινή γνώμη» και από την άλλη να διευκολύνει την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Ειλημμένη απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μην περιμένει την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά να βρει τα κατάλληλα νομοθετικά παραθυράκια, όπως αυτά που είχε ανακαλύψει το ΠΑΣΟΚ, για να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τρανή επιβεβαίωση αποτελεί το μπαράζ των δηλώσεων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, που μετά τον υπουργό Παιδείας, δηλώνουν ευθέως ότι η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ είναι άμεση προτεραιότητα, αδιαφορώντας για τη συνταγματική απαγόρευση του άρθρου 16.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Αλογοσκούφης δε δίστασε να ζητήσει από τους πλούσιους επιχειρηματίες να «επενδύσουν» στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι είναι θέμα χρόνου. Μιλώντας στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών, στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι αυτό που ψάχνει η κυβέρνηση «είναι εάν υπάρχει κάποιο νομικό παράθυρο με το υφιστάμενο Σύνταγμα, ώστε να επιτραπεί σε κοινωφελή ιδρύματα και πλούσιους ιδιώτες να δημιουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια»(!). Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και προσποιήθηκε ότι δε γνωρίζει τις δηλώσεις του υπουργού, ωστόσο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι συμπίπτουν απόλυτα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευρ. Στυλιανίδη, περί παράκαμψης του άρθρου 16. «Δεν ξέρω επακριβώς τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη», δικαιολογήθηκε ο Ευ. Αντώναρος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον «Ρ», σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι «στο θέμα των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια, τόσο η κυβέρνηση συνολικά όσο και ο αρμόδιος υπουργός πολύ πρόσφατα». Παράλληλα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τα περί πλούσιων ιδιωτών, λέγοντας ότι «εάν θέλουμε να πάρουμε μια λέξη να την ερμηνεύσουμε εκτός κειμένου και να διυλίσουμε τον κώνωπα, νομίζω ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος κράτησε χαμηλούς τόνους, αναφερόμενος στο ζήτημα της ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, ζητώντας να απομονωθούν οι μικρές μειοψηφίες που αντιδρούν: «Ας περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ας μην αφήνουμε να μας επηρεάζει η συμπεριφορά πολύ μικρών μειοψηφιών, οι οποίες με έναν περίεργο τρόπο αντιτίθενται, αντιστέκονται σε κάτι που είναι αυτονόητο στη δημοκρατία, δηλαδή, η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων σε μια εκλογική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράκαμψη με ειδικό νόμο...

Την ίδια στιγμή, ο Πρ. Παυλόπουλος δηλώνει ευθέως ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση «ειδικών νόμων» για να παρακάμψει το άρθρο 16 και να προχωρήσει η ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. (Την ίδια φόρμουλα δηλώνει ότι θα ακολουθήσει για το άρθρο 24 (προστασία δασών) και το άρθρο 103 (μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων).

Σε συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί απόψε από τη ΝΕΤ, ο υπουργός Εσωτερικών όταν ρωτάται αν «η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση ειδικών νόμων είτε για το άρθρο 16, είτε για το άρθρο 24, είτε για το άρθρο 103 το οποίο θίξατε για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου», ο υπουργός απαντά: «Οσο μας επιτρέπει το Σύνταγμα και μετά την αναθεώρησή του, βεβαίως και θα προχωρήσουμε. Είναι δυνατόν, τομές που αφορούν το μέλλον του τόπου να σταματήσουν, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του;». Ειδικά για το άρθρο 16 επανέρχεται και δηλώνει με έμφαση: «Αυτό που μπορώ να σας πω, γιατί είναι κυβερνητική απόφαση και το έχουμε συζητήσει με τον Ευρ. Στυλιανίδη, είναι ότι εφόσον δεν αναθεωρηθεί και δε θα αναθεωρηθεί βεβαίως το άρθρο 16, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, τότε από κει και πέρα θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια τα οποία το Σύνταγμα αφήνει, τη σύμφωνη και με το κοινοτικό δίκαιο ερμηνεία του άρθρου 16, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ