Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αναμέτρηση για το δικαίωμα στη δουλειά

Με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Πρόνοιας όξυναν χτες τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να διαιωνίσει την ομηρία τους

Δυνάμεις της αστυνομίας παρατεταγμένες έξω από την «αίθουσα» όπου με νόθες διαδικασίες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο
Δυνάμεις της αστυνομίας παρατεταγμένες έξω από την «αίθουσα» όπου με νόθες διαδικασίες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο
Με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής, η δημοτική αρχή (ΝΔ) Νέου Ηρακλείου Αττικής επιχείρησε χτες να σπάσει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες, που παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά. Με νόθες διαδικασίες και παρατάσσοντας τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το χώρο όπου πραξικοπηματικά συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή προσπάθησε να νομιμοποιήσει αποφάσεις που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών τομέων και διαιωνίζουν την ομηρία των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Νωρίς το απόγευμα, εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση, όπου υπάγονται οι υπηρεσίες πρόνοιας (ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ), δημότες και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επέβαλαν τη διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την εισήγηση της δημοτικής αρχής. Με τον πολυήμερο αγώνα τους, οι εργαζόμενοι απαιτούν την κατάργηση της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ, το πέρασμα των εργαζομένων και των υπηρεσιών της στο δήμο, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή, δημόσιες και δωρεάν Υπηρεσίες Πρόνοιας.

Στον αντίποδα, η δημοτική αρχή μεθοδεύει τη μετατροπή της επιχείρησης σε «κοινωφελή». Γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να απολύσει τους 70 εργαζόμενους που θα παραμείνουν στην κοινωφελή επιχείρηση, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάλογη μεταχείριση και των άλλων επιχειρήσεων του δήμου.

Εκβιασμοί και απολύσεις

Μετά τη διακοπή του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αργά το βράδυ στα γραφεία της επιχείρησης αθλοπαιδιών (!), όπως και έγινε, με την παρουσία των δυνάμεων καταστολής. Η απόφαση που πάρθηκε στο νόθο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε γνωστή μετά την ολοκλήρωσή του. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, οι επικεφαλής των αγωνιστικών δημοτικών παρατάξεων Ν. Ιωνίας και Ν. Ηρακλείου, καθώς και εκπρόσωποι από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι χτες το πρωί και ενώ εργαζόμενοι της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ, δημότες και οι ταξικές δυνάμεις είχαν καταλάβει το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, η δημοτική αρχή αποφάσισε την απόλυση ενός δημοσιογράφου εργαζόμενου στο ραδιόφωνο, προκαλώντας γενικευμένες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Στο χώρο της διαμαρτυρίας βρέθηκε ο Παναγιώτης Ράμμος, εκπρόσωπος της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας». Η παράταξη κατέθεσε χτες έγγραφο αίτημα προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να συνεδριάσει άμεσα για το ζήτημα.

Ο ρόλος ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Πέρα από την επιθετικότητα της δημοτικής αρχής, οι εργαζόμενοι είχαν να αντιμετωπίσουν και την παρελκυστική τακτική των δημοτικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που πρότειναν να περάσουν στο δήμο μόνο όσοι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις του αντεργατικού Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο το αντεργατικό περιεχόμενο και τις συνέπειές του. Θέση που ουσιαστικά υιοθετεί και η πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου των μονίμων υπαλλήλων.

Μάλιστα, ο συνδικαλιστής του ΣΥΝ στο δήμο, Ν. Ζόμπολας, ξέσπασε σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα, ισχυριζόμενος ότι τα αιτήματα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και δωρεάν υπηρεσίες στους δημότες «είναι φούμαρα» και ότι αυτά δεν αποτελούν αιτήματα των εργαζομένων, αλλά του ΚΚΕ. Παρά τα εμπόδια, οι εργαζόμενοι με την καθημερινή και έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ