Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΥΣ
Πανναουσαϊκή απάντηση στις 22 Μάη

Το Εργατικό Κέντρο της πόλης καλεί σε μαζική συμμετοχή, καθώς ο όμιλος Λαναρά δε διαψεύδει τις πληροφορίες για επικείμενο λουκέτο και σε άλλα εργοστάσια

Τον αγώνα για την αναχαίτιση των σχεδίων του ομίλου του Λαναρά «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» να βάλει λουκέτο και σε άλλα εργοστάσια οργανώνουν οι εργαζόμενοι, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Ηδη, το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε τη διοργάνωση πανναουσαϊκού συλλαλητηρίου για το απόγευμα της Πέμπτης 22 Μάη. Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου σε Εβρο, Ροδόπη και Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες εξακολουθούν να μη λειτουργούν, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, τα εργοστάσια πρώην «ΟΤΤΟ» (Εβρο), «Μαρώνειας» (Κομοτηνή) και «ΚΟΠΛΑΝ» (Νάουσα). Επίσης υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, τα εργοστάσια «ΦΑΝΚΟ» (Κομοτηνή), καθώς επίσης το «Γ» και η «Μακεδονική» στη Νάουσα.

Τα σχέδια για νέα λουκέτα σε εργοστάσια και εκατοντάδες νέες απολύσεις, όχι απλά δε διαψεύδονται, αλλά έμμεσα επιβεβαιώνονται από τον Ομιλο. Με ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο, η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ» αναφέρει ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης για την εξυγίανση του ομίλου και των διαπραγματεύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης, «δημιουργούνται αρρυθμίες στην ομαλή τροφοδοσία των εργοστασίων, οι οποίες αναμένεται να έχουν προσωρινώς επιπτώσεις, το ύψος των οποίων δε δύναται σε αυτή τη φάση να προσδιοριστεί».

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με επιστολή που έστειλε χθες προς το υπουργείο Απασχόλησης, ζητά άμεσα να καθοριστεί συνάντηση με την υπουργό και καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση και να παρέμβει, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα κλείσει κανένα εργοστάσιο και δε θα χαθεί καμία θέση εργασίας.

Στην επιστολή του, το ΕΚ Νάουσας σημειώνει ότι η ανεργία στην περιοχή της Νάουσας ξεπερνά το 50%. Από τους 4.000 κλωστοϋφαντουργούς που απασχολούνταν τη δεκαετία του 1980, σήμερα έχουν απομείνει να δουλεύουν περίπου 500. Καταγγέλλει ότι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή που οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία και ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι η πολιτική που διαχρονικά υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν «θεατές» στις επιλογές της εργοδοσίας - που χρηματοδοτήθηκε απλόχερα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου - για νέες απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ