Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στενές επαφές» με Ρωσία

Τη βούληση να συνεχίσουν την προώθηση των ελληνορωσικών σχέσεων διατύπωσαν Καραμανλής - Πούτιν

Τη βούληση να προχωρήσουν τη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα διατύπωσαν χτες, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος Β. Πούτιν. Η υπογραφή μιας ακόμη συμφωνίας, η οποία προβλέπει τη διακλάδωση του ρωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου sought stream στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο των χτεσινών επαφών. Ωστόσο, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν τις συνομιλίες, γίνεται φανερή και μια προσπάθεια ανάδειξης μιας κοινής ελληνορωσικής οπτικής για ευρύτερα ζητήματα της περιοχής.

Ο αγωγός

Οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για νέα δυναμική των ελληνορωσικών σχέσεων, η οποία επιβεβαιώνεται και με την υπογραφή στο Κρεμλίνο και παρουσία των Κώστα Καραμανλή και Βλαντιμίρ Πούτιν της διακρατικής συμφωνίας για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και τον Ρώσο ομόλογό του Βίκτορ Χριστένκο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς επί χάρτου, ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στην Ελλάδα, η οποία για την επιπλέον ποσότητα θα εισπράττει τέλη διέλευσης. Η ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού.

Κόσσοβο και ΠΓΔΜ

Στην ατζέντα της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον απερχόμενο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν, πέραν της ενεργειακής συνεργασίας, ζητήματα διεθνούς επικαιρότητας, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και τα νέα δεδομένα μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Σε ερώτηση για την ΠΓΔΜ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, ο Β. Πούτιν είπε, ανέξοδα, αυτό που επιθυμούσε να ακούσει η Αθήνα: Η Ρωσία θα αναγνωρίσει τη «Μακεδονία» με την ονομασία που θα προκύψει μετά τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων. Απέφυγε, όμως, να πει ότι μέχρι να υπάρξει αυτή η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, η Ρωσία δε θα την ονομάζει «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αλλωστε, μιλώντας γι' αυτό το ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλεσε αρκετές φορές αυτή τη χώρα «Μακεδονία».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει λύση κοινά αποδεκτή, βιώσιμη, συνεκτική και έναντι των πάντων (erga omnes), με τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική ηγεσία της θα εργαστεί για τη λύση μακριά από εθνικιστικές τάσεις, και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων.

Ως προς το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ελληνική θέση ήταν πάντα η επίτευξη συμφωνημένων λύσεων και όχι η δημιουργία τετελεσμένων. Μετά τη νέα κατάσταση, οι κύριοι προβληματισμοί της Αθήνας παραμένουν ίδιοι, είπε: Πώς θα διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, πώς θα διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής και ένα περιβάλλον ευημερίας και πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η πολιτιστική κληρονομιά.

Για το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα λάβει τις αποφάσεις της μετά από λεπτομερή εξέταση όλων των εξελίξεων, των παραμέτρων και των συνεπειών που θα έχουν οι αποφάσεις αυτές.

Για το ίδιο θέμα, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε τις ρωσικές αντιρρήσεις στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, επαναλαμβάνοντας ότι η πράξη αυτή δε νομιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο. Στράφηκε ξανά ενάντια στις χώρες που ενθάρρυναν την απόσχιση, τονίζοντας ότι «αυτοί που εκλαμβάνονται ως αγωνιστές της ελευθερίας στο Κόσσοβο, σε άλλα μέλη θεωρούνται τρομοκράτες».

Στρατηγική σχέση

Στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας και στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας είχαν αναφερθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κώστας Καραμανλής, λίγο πριν ξεκινήσουν τις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο.

«Η πρόσκληση που μου απευθύνατε, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για σας, υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση των χωρών μας και τη φιλία που τις συνδέει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ.Καραμανλής.

Υπογράμμισε ότι η προσωπική συμβολή του Ρώσου Προέδρου στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών ήταν ανεκτίμητη και σημείωσε ότι από τη νέα θέση του κ. Πούτιν θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε: «Υλοποιούμε πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας, η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ