Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
«Εμείς κυβερνάμε, η Τουρκία μας στηρίζει»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Νέας Υόρκης) με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο. Μετά τη λήξη της συνάντησης ο Ρ. Ντενκτάς απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφέροντας ότι ο ντε Σότο δεν του έδωσε κανένα έγγραφο, αλλά συνέχισαν τη συζήτηση. Λόγω του υφιστάμενου μπλακ άουτ δε θέλησε να αποκαλύψει αν συζήτησαν το θέμα των περιουσιών, όπως έγραψε η εφημερίδα «Χουριέτ», και υπογράμμισε ότι «δεν αληθεύουν όσα αναφέρει ο ελληνικός Τύπος για να ενισχύσει το ηθικό της άλλης πλευράς και να μειώσει το δικό μου. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις εξελίξεις».

Σε ερώτηση αν κερδίζει έδαφος απάντησε: «Δε θέλουμε να κερδίσουμε έδαφος. Θέλουμε να υπάρξει διευθέτηση με την άλλη πλευρά». Και συμπλήρωσε: «Και βέβαια διαπραγματευόμαστε στις βασικές πτυχές που είναι παραπάνω από τέσσερις, όπως ξέρετε».

Ο Ρ. Ντενκτάς ανέφερε ότι πιστεύει πως «ο παρών γύρος θα λήξει στις 26 Σεπτέμβρη επειδή ο κ. Κληρίδης θέλει να επιστρέψει (στην Κύπρο) στις 27 του μήνα», ενώ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί και πάλι σήμερα το απόγευμα με τον ντε Σότο.

Σε ερώτηση για την τέταρτη αίτηση που κατέθεσε η Κύπρος εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάντησε: «Είναι πολιτικό λάθος να κατηγορείται η Τουρκία ότι κυβερνά το βορρά, λάθος, που δεν ενισχύει τις πιθανότητες για διευθέτηση, γιατί η Τουρκία δε διοικεί το βορρά, τον προστατεύει. Γι' αυτό όλες αυτές οι προσφυγές στο δικαστήριο με καταγγελίες για το ένα ή το άλλο ζήτημα κατά της Τουρκίας δε δείχνουν καλή θέληση. Θα πρέπει να τις σταματήσετε γιατί εμείς κυβερνούμε τον τόπο μας και η Τουρκία απλώς μας προστατεύει».

Σε παρατήρηση ότι «είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που αποφάνθηκε ότι παραβιάζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα», ο Ρ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι «οι μαρτυρίες που ακούγονται στο δικαστήριο είναι μονομερείς, προέρχονται δυστυχώς από τη μία μόνο πλευρά. Μακάρι αυτοί που κάθονται στο δικαστήριο να μας επισκεφθούν στην Κύπρο για να δουν τι κάνουμε και πώς κυβερνούμε. Τα καταφέρνουμε πότε πολύ καλά, πότε άσχημα αλλά πάντως είμαστε εμείς που κυβερνούμε». Αρνήθηκε ότι το δικαστήριο άκουσε τις απόψεις αμφοτέρων - και της Κύπρου και της Τουρκίας - και σε ερώτηση πόσο στενά συνεργάζεται με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ για το εν λόγω ζήτημα απάντησε: «Ποιο ζήτημα; Για τις συνομιλίες; Η συνεργασία μας είναι θαυμάσια. Η Τουρκία μας υποστηρίζει, δόξα τω Θεώ, και αυτός είναι και ο λόγος που νιώθουμε δυνατοί, γι' αυτό μπορούμε να συζητήσουμε μαζί σας σε ισότιμη βάση».

Σε ερώτηση αν κουβεντιάζει καθημερινά με τον Μπ. Ετσεβίτ, είπε ότι, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει με τον Γλ. Κληρίδη, που συνομιλεί κάθε μέρα με τον Γ. Παπανδρέου, εκείνος επικοινωνεί με τον Μπ. Ετσεβίτ μία ή δυο φορές κάθε τρίμηνο, όταν χρειαστεί.

Τέλος, σε ερώτηση αν προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις του από τα Στροβίλια απάντησε ότι «το θέμα των Στροβιλίων έχει διευθετηθεί. Βρισκόμαστε εκεί, δεν πειράχτηκε κανείς. Οι Ελληνοκύπριοι είναι ικανοποιημένοι, είμαστε ικανοποιημένοι, θα έπρεπε να είσαστε και εσείς».

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον, Αλφρεντ Μόουζες, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Ντόναλντ Μπάντλερ, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι είχαν μια «φιλική συνάντηση» με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ. Σε ερώτηση αν αναμένει κάτι ενδιαφέρον από τον παρόντα γύρο των συνομιλιών ο Α. Μόουζες είπε ότι ασφαλώς το ελπίζει. Σε ερώτηση αν συζητείται η ουσία και από τις δύο πλευρές απάντησε καταφατικά και κληθείς να πει αν συζητούν και οι δύο πλευρές την ουσία απάντησε πως «χρειάζεται συναίνεση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ