Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ελληνοαμερικανικές ... δυσφορίες

Στην Αθήνα αύριο Πέμπτη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα

Τη δυσφορία της έδειξε η ελληνική κυβέρνηση για τις δηλώσεις περί «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι ευνοϊκές για την ΠΓΔΜ τοποθετήσεις των Αμερικανών συνοδεύονται και από την προετοιμασία ενός νέου γύρου συνομιλιών για τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας. Το αδιέξοδο στο πρόβλημα της ονομασίας φαίνεται ότι απασχολεί και τον υπεύθυνο των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος με δηλώσεις του περιγράφει τη διάθεση της Ενωσης να αναμειχθεί στη διαδικασία, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για την προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Πάντως, η Αθήνα δηλώνει πως παραμένει σταθερή στη θέση της για ένα συμβιβασμό σε μια ονομασία η οποία θα είναι για όλες τις χρήσεις. Αυτός είναι ο βασικός όρος για να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.

Αυτές τις θέσεις θα επαναλάβει την ερχόμενη Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών στον Μάθιου Μπράιζα, Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα. Αν και αντικείμενο της επίσκεψης του Μπράιζα είναι η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για ενίσχυση της συνεργασίας με τη Μόσχα, αναμένεται ότι η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων και το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Οι δηλώσεις του ετέρου Αμερικανού υφυπουργού Ντάνιελ Φριντ προκάλεσαν την αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών. Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι τέτοιες δηλώσεις δε βοηθούν και επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. «Το αντικείμενο των επαφών είναι συγκεκριμένο και αφορά την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος», συμπλήρωσε. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, η υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι με τη γειτονική χώρα θα ζήσουμε μαζί, είμαστε υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της και πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον.

Σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Φριντ δήλωσε: «Η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή. Επιθυμούσαμε να δοθεί πρόσκληση στη Μακεδονία, είτε με βάση την πρόταση Νίμιτς, είτε ως FYROM. Η Ελλάδα δεν το δέχτηκε αυτό. Πάντως, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί λύση στο θέμα του ονόματος. Και η μακεδονική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει λύση στο θέμα του ονόματος. Και οι δυο πλευρές θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Και αυτό κατέστη σαφές στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε και είχε και ο πρόεδρος Μπους με τους Μακεδόνες ηγέτες. Και κατέστη σαφές και στις συζητήσεις που είχε η υπουργός Ράις και εγώ με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών».

Χτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε τη διάθεση της Αθήνας να συνεχίσει την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της εντολής που έχει ο Μάθιου Νίμιτς από τον ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο η ΠΓΔΜ να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία που ρυθμίζει από το 1995 τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ είπε: «Δε βλέπω αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο». Ο Γ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε πως «αυτό το οποίο προέχει τώρα είναι, όταν θα υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, που ξαναλέω η Ελλάδα πιστεύει ότι αυτός ο χρόνος πρέπει να είναι το συντομότερο δυνατό, θα υπάρξει μια ουσιαστική συνέχεια της διαπραγματευτικής προσπάθειας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Μόνον έτσι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λύση όπως επανειλημμένα έχει περιγραφεί από την ελληνική πλευρά. Μια λύση αμοιβαία αποδεκτή. Χωρίς νικητές και ηττημένους. Λύση που θα επιτρέψει - και αυτό μπορεί να ακούγεται ορισμένες φορές ως κοινοτοπία, αλλά είναι πολύ ουσιαστικό - σε ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο στις διμερείς μας σχέσεις να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία. Να το οικοδομήσει σε άλλες βάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ