Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφο στην Πανσπουδαστική

Σήμερα ψηφίζουν 150.000 φοιτητές και σπουδαστές στους συλλόγους τους. Μπορεί οι φοιτητικές εκλογές να μην απασχόλησαν φέτος έντονα τις σελίδες των εφημερίδων, μπορεί να φαίνεται το κλίμα «υποτονικό» σε σύγκριση με πέρσι (που έγιναν οι μεγάλες κινητοποιήσεις), όμως μην έχει κανείς αμφιβολία ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις ποντάρουν σ' αυτές τις εκλογές, πήραν θέση προεκλογικά, είναι ήδη έτοιμες να αξιοποιήσουν το όποιο αποτέλεσμά τους.

Η ΝΔ εμφανίζει τη δύναμη της ΔΑΠ ως επιβεβαίωση της πολιτικής της από τη νεολαία, της πολιτικής που εφαρμόζεται στην ανώτατη εκπαίδευση και όχι μόνο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μόλις προχτές στη Νομική, προσπάθησε να παρουσιάσει ως αιτήματα του κόμματός του όσα εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, να πλασάρει ως οράματα της νεολαίας, την ιδιωτικοποιημένη εκπαίδευση και την αμορφωσιά... ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με λέξεις, όπως ελπίδα, νίκη, πρωτοπορία, καινοτομία, εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική, που στέλνει τους νέους μαζικά στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στους μισθούς πείνας, την πολιτική που διαγράφει το δικαίωμα των νέων να πάρουν κάποτε σύνταξη, που υποθηκεύει το μορφωτικό τους υπόβαθρο, που τους υπαγορεύει - από σήμερα και για μια ζωή - να ζουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Ανάλογη επένδυση κάνει στις φοιτητικές εκλογές και ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να εισάγει το δημοσκοπικό κλίμα που του δίνει αυξημένα ποσοστά και στις φοιτητικές κάλπες. Διατηρεί όμως τους τόνους χαμηλότερα, γνωρίζοντας το συσχετισμό που υπάρχει στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, γνωρίζοντας ότι αυτός ο συσχετισμός δε διαμορφώνεται, ούτε αλλάζει με τηλεοπτικές εμφανίσεις και επικοινωνιακά τρικ. Ανάλογη προσπάθεια έκανε και πέρσι, που προσπάθησε να εξαργυρώσει τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις, έως και να τις οικειοποιηθεί, αλλά οι φοιτητές στις κάλπες τού γύρισαν την πλάτη. Οσο για τους αριστεριστές που στηρίζουν τα ΕΑΑΚ, προσδοκούν να εμφανιστούν ως δύναμη συνεπής στα προβλήματα των φοιτητών και σπουδαστών, δρώντας τυχοδιωκτικά, αφού βαφτίζουν ως κίνημα τις μορφές πάλης με αιτήματα «εντός των τειχών» σαν τη διαβόητη εντατικοποίηση των σπουδών.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ δίνουν τη μάχη των εκλογών με την υπεροχή των θέσεών τους και της διαρκούς αγωνιστικής δράσης τους στο πλευρό των φοιτητών για τις πραγματικές τους ανάγκες. Η Πανσπουδαστική έχει πρωτοπόρα δράση στους αγώνες της νεολαίας, όχι για να τους «αξιοποιήσει» προκειμένου να στήσει το δικό της «μαγαζάκι», αλλά για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής, για να μπει στο επίκεντρο της πάλης της νεολαίας η διεκδίκηση για το μέλλον που της αξίζει, και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνολικά.

Γι' αυτό και δε χαϊδεύει με κολακείες τ' αυτιά των φοιτητών, δε διστάζει να καταγγείλει την κρίση που μαστίζει και σήμερα το φοιτητικό κίνημα, κρίση που δεν ξεπερνιέται απλά με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών - σπουδαστών στις κινητοποιήσεις. Ψήφος στην Πανσπουδαστική σήμερα, δε σημαίνει γενικώς και αορίστως ...αγώνες. Σημαίνει επιλογή αναζωογόνησης και ισχυροποίησης του ίδιου του φοιτητικού κινήματος στην κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών. Σημαίνει σύλλογοι, που θα ζωντανεύουν από τη συμμετοχή των φοιτητών σε αυτούς, σε κάθε διαδικασία, δραστηριότητα και αγώνα τους. Σημαίνει συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, στο δρόμο της ρήξης και της αντεπίθεσης όχι μόνο για τη μόρφωση, αλλά συνολικά για τη ζωή που αξίζει στη νεολαία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ