Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Και μειώνονται και δεν πληρώνονται

Με επισχέσεις εργασίας αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Απλήρωτοι για τις εφημερίες του τελευταίου τριμήνου παραμένουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς μόλις χτες «εγκρίθηκαν οι σχετικές πιστώσεις σύμφωνα με το νόμο από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας αναγορεύει σε εθιμικό δίκαιο τις μακρόχρονες καθυστερήσεις πληρωμής των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, αδιαφορώντας ότι καθυστερεί για τρεις - και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο - μήνες χρήματα από ειδικευόμενους γιατρούς με μισθό 980! Ετσι υπενθυμίζει, «η πληρωμή των εφημεριών γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση των σχετικών πιστώσεων».

Πέρα απ' την έγκριση των σχετικών πιστώσεων, εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι οι περικοπές στα κονδύλια που ζήτησαν τα νοσοκομεία με βάση τα προγράμματα που κατάρτισαν τα Επιστημονικά Συμβούλια. Για παράδειγμα στον Ευαγγελισμό εγκρίθηκαν 10.003.275 ευρώ, ενώ το καταρτισθέν πρόγραμμα προέβλεπε κονδύλι 11.776.687 ευρώ. Στον Ερυθρό Σταυρό εγκρίθηκαν 4.605.750 ευρώ που υπολείπονται κατά 76.250 ευρώ των κονδυλίων που πληρώθηκαν για τις εφημερίες του 2007.

Πρόκειται για μειώσεις που υπακούουν στην προληπτική περικοπή των κονδυλίων ακόμα και αυτών που είχαν εγγραφεί αρχικά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2008, καθώς η κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υφυπουργού Οικονομίας Νίκου Λέγκα για τις εφημερίες προβλέπει κονδύλι 332,053 εκατ. ευρώ αντί των 337 αρχικώς εγγραφέντων.

Οι επισχέσεις των γιατρών που ξεκίνησαν σε ορισμένα νοσοκομεία το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη συνεχίζονται, ενώ παίρνονται νέες αποφάσεις συμμετοχής, παρά το εκφοβιστικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου να αμφισβητηθεί κατά πόσο μπορεί να ασκηθεί από υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και να ζητηθεί έγγραφη δήλωση από όσους κάνουν επίσχεση (19/3/2008).

Επισχέσεις κάνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός - από χτες την επέκτειναν και στην εφημερία - και στο Σισμανόγλειο - από χτες μπήκαν και ειδικευμένοι. Απ' τη Δευτέρα άρχισαν επισχέσεις οι γιατροί των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζουν στην Κρήτη και σε άλλους νομούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ