Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με γνώμονα τη λύση του

Associated Press

Ο λαός της Κύπρου την περασμένη Κυριακή, προσερχόμενος στις κάλπες, αποφάσισε να δώσει εντολή διακυβέρνησης στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, εκλέγοντάς τον στο προεδρικό αξίωμα, με πρωταρχικό κριτήριο το εθνικό ζήτημα της τουρκικής κατοχής, που φέτος συμπληρώνει 34 χρόνια. Το Κυπριακό, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του νέου προέδρου, θα είναι για την επόμενη πενταετία ο γνώμονας των κινήσεων της νέας κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης συνεργασίας κομμάτων, που θα κληθεί να καταβάλει τα μέγιστα των προσπαθειών της, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας ευκαιρίες και δυνατότητες, σε πνεύμα ενότητας του λαού της Κύπρου, προκειμένου να φτάσει στην πολυπόθητη λύση.

Το Κυπριακό δεν είναι διμερές ζήτημα, που μπορεί να αναλυθεί ξεχωριστά από τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται ως «ευρύτερη Μέση Ανατολή» και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που δρομολογούνται από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και την εξασφάλιση του απόλυτου ελέγχου των χρυσοφόρων πηγών «μαύρου χρυσού» και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην Ασία, αλλά και την Αφρική. Κανείς άλλωστε δεν αμφισβητεί τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που όχι μόνο υπέθαλψαν και διευκόλυναν την τουρκική εισβολή το 1974, αλλά ανέχονται και συντηρούν το καθεστώς του ψευδοκράτους, επιδιώκοντας παγίωση και μονιμοποίηση της κατοχής, προκειμένου να μετατρέψουν την Κύπρο σε φυσική βάση, στη μέση της Μεσογείου, εξασφαλίζοντας πλήρη έλεγχο τριών ηπείρων...

Κρατώντας το χέρι της εισβολής...

Ηγέτης του ψευδοκράτους ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πιστός στις εντολές της Αγκυρας, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο αμέσως μετά την εκλογή Χριστόφια, όταν ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε ειλικρινή διάλογο, μακριά από εγγυήτριες δυνάμεις και επιδιαιτησία. Σύμφωνα με τον Μ. Ταλάτ, η «Κυπριακή Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και κατ' επέκταση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που στηρίζουν αυτή την επεκτατική πολιτική, προς ίδια οφέλη και επί δεκαετίες έχουν αποδειχθεί ο κακός δαίμονας του κυπριακού λαού και της ιστορίας του κυπριακού κράτους.

Χαρακτηριστικές, του ποια κατεύθυνση επιλέγει ο Μ. Ταλάτ, είναι οι δηλώσεις του περί επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν, που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους με 75%, αλλά και περί σπιτιών με δύο ιδιοκτήτες, αφού κατά τον ίδιο είναι άδικο να επιστραφούν οι περιουσίες και να μπουν στη διαδικασία να «ξεσπιτωθούν» άνθρωποι που κατοικούν σε αυτές επί 34 χρόνια, προκρίνοντας τη λύση της ανταλλαγής ή... αποζημίωσης!

Στόχος η επανένωση

«Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη», είχε προβλέψει ο Δ. Χριστόφιας, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και είχε δίκιο. Μιλώντας στη Βουλή κατά την επίσημη ανακήρυξή του, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του, είπε χαρακτηριστικά: «Στόχος της προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις».

Οπως αναφέρεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του νέου Προέδρου, η λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, προνοώντας αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με παράλληλη απομάκρυνση και των βρετανικών βάσεων. Απαιτείται αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο αποκλεισμός των όποιων δικαιωμάτων μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης. Επίσης η αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους, είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση.

Προεδρία για όλους τους Κυπρίους

Στις θέσεις του νέου Προέδρου είναι και ο στόχος της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, ενώ υποστηρίζεται η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «η μέριμνα και η φροντίδα μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες είναι δεδομένες». Ενώ τόνισε ότι «η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη και συνακόλουθα η ανταπόκριση στον ανθρώπινο πόνο θα αποτελούν τα πλέον έντονα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προεδρίας μας».

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τρίτη φτάνει στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες και συνάντηση με τον Μ. Ταλάτ.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ