Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εωλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Η δευτερολογία - απάντηση στις κυβερνητικές αιτιάσεις από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Απαντήσεις στα κεντρικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την προώθηση της αντιλαϊκής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έδωσε με τη δευτερολογία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των δυο αρμοδίων υπουργών, Οικονομίας και Εργασίας. Ξεκαθάρισε ότι η περαιτέρω χρηματοδότηση των ταμείων δεν μπορεί να γίνει στις πλάτες των εργαζόμενων ενώ κατήγγειλε την προσπάθεια αύξησης των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες με πρόσχημα την ισότητα ή τις αποφάσεις της ΕΕ.

«Ο κ. Αλογοσκούφης σαν να μην άκουσε τίποτε από τις ομιλίες που έγιναν εδώ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «και λέει: "Τα ταμεία είναι ελλειμματικά και καταρρέουν. Δε θα έχουν να πληρώσουν συντάξεις και πρέπει να παρθούν μέτρα". Μάλιστα! Να πάρετε μέτρα, αλλά όχι σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι άδειασαν τα ταμεία; Οι εργαζόμενοι είναι καταχραστές; Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε.

Εχουμε και το άλλο επιχείρημα. Μα, άμα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, πάλι θα τα αφαιρέσουμε από τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η ομολογία σας. Οταν δε σας δίνουν μια δεκάρα, πάλι θα την παίρνετε από μας. Οχι, να την πάρετε από εκεί που πρέπει, από τους εφοπλιστές, από τους βιομηχάνους. Ξέρετε από πού θα την πάρετε. Μειώστε τους εξοπλισμούς. Δε μας ενδιαφέρει. Δεν μπορεί να πληρώνουν οι εργαζόμενοι με αυτές τις πενιχρές συντάξεις, με αυτή τη λειψή παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, τα ελλείμματα που δημιουργούν άλλοι. Πάλι αυτοί θα πληρώνουν;

Μιλάτε σαν οι εργαζόμενοι να φταίνε. Λέτε, λόγου χάρη, ότι φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βεβαίως φταίνε. Εάν εσείς είχατε μια διαφορετική πολιτική απ' αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων, ή οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν διαφορετική πολιτική από τη δική σας και σεις είχατε μια καλή πολιτική, θα σας στηρίζαμε σιγά-σιγά για να καλυφθούν τα κενά. Εσείς ακολουθείτε μια πολιτική που θα αδειάσει ακόμη περισσότερο τα ταμεία. Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν υποχρέωση οι εργαζόμενοι να σας δώσουν και να σας κατανοήσουν».

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας: «Είπε η κυρία Πετραλιά, το εξής: "Εμείς δίνουμε τη μάχη στο ευρωδικαστήριο για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών" με κάτι νομικά επιχειρήματα, δηλαδή ότι δεν είναι επαγγελματική απασχόληση, δεν είναι επαγγελματικά ταμεία κ.λπ. Εδώ το αποφύγατε το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βεβαίως έχει κατευθύνσεις και για τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και για τη στρατηγική στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, όπως έχει και ο ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι πάντες. Και το ΝΑΤΟ έχει ασχοληθεί με τα ασφαλιστικά συστήματα, όταν πρόκειται να στηρίξει μια σειρά κυβερνήσεις. Και αυτό παίρνει υπόψη. Υπάρχουν και τέτοιες τοποθετήσεις στο ΝΑΤΟ. Βεβαίως, δεν υπάρχει καμιά διεθνής διακρατική ένωση, που να λέει "θα κάνετε ακριβώς αυτό". Βεβαίως, λένε ότι κάποιες διαχειριστικές τακτικές μπορείτε να κρατήσετε. Αλλά στο τελικό αποτέλεσμα είναι σαφείς. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων, ανεξάρτητα, αν θέλετε, και από την ψήφο του ελληνικού λαού προς εσάς, δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα σε αντιλαϊκή και άδικη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οποιουδήποτε άλλου. Με τα δικαστήρια θα σωθούμε; Αυτό δεν το καταλαβαίνουμε. Τα σύνορα τα καθορίζει το ΝΑΤΟ, άρα τα σύνορα πρέπει να τα λύσουμε εκεί. Το θέμα το άλλο το λύνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα καθορίζεται εκεί, στο ευρωδικαστήριο.

Αυτό το αίσχος με την Ολυμπιακή; Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έδωσε κάτω απ' το τραπέζι ένα ποσό, να στηρίξει την Ολυμπιακή ή μάλλον να αργοπορήσει το κλείσιμό της. Και έρχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν της αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα. Οποιαδήποτε κριτική κι αν κάνουμε και στην προηγούμενη κυβέρνηση και σε σας, δεν αναγνωρίζουμε κανένα ευρωδικαστήριο να έρθει και βγάλει μια απόφαση, που εν πάση περιπτώσει μπορεί να είναι σωστή, μισοσωστή ή έστω προσωρινά καλή.

Επομένως, τα όρια των γυναικών ισχύουν. Και έχουν ανέβει τα όρια των γυναικών, στα 65 είναι από το 1993 και μετά, σε πάρα πολλούς κλάδους γυναικών. Και τα ειδικά όρια που λέει η κα Πετραλιά αφορούν κυρίως τις γυναίκες. Τα όρια των γυναικών θα γενικευτούν στα 65.

Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα: πέρα του ότι εμείς έχουμε άποψη για τα 60 και τα 55, πρέπει να τηρηθεί και να διατηρηθεί η πενταετής διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Για ποιο λόγο; Γιατί οι γυναίκες ζουν σε συνθήκες κοινωνικής ανισότητας, γιατί σηκώνουν πολλά καρβέλια στην ίδια μασχάλη. Δείτε όλες τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τις επαγγελματικές ασθένειες που πλήττουν πολύ περισσότερο τις γυναίκες, μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα. Υπάρχουν βιολογικές διαφορές που δε συγχωρούν και δε συναινούν σε μια τυπική εξίσωση. Μιλάμε για κοινωνική ισότητα των δύο φύλων, όχι για βιολογική βίαιη ισότητα. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται».

Σύνταξη στα 60 ο άνδρας και στα 55 η γυναίκα

«Και τέλος, τι σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Εδώ δεν υπάρχει κανένας οργανισμός, κάτι, μια υποδομή που να μελετάει επαγγελματικές ασθένειες, ζητήματα νοσηρότητας και στα καινούρια επαγγέλματα. Ποιος μας είπε ότι τα καινούρια επαγγέλματα και η τεχνολογία απαλλάσσουν από προβλήματα; Εχουν πολλαπλασιαστεί τα προβλήματα. Και τέλος, κυρία Πετραλιά, σας παρακαλώ: πήρατε ένα παράδειγμα, για κάποιους, λέει, που παίρνουν σύνταξη στα 50. Ελάχιστοι είναι αυτοί. Αυτό γινόταν παλιά. Υπήρχαν ορισμένοι τομείς. Παλιά, βέβαια, όταν η γυναίκα ή το αγόρι δούλευαν από τα 12 ή από τα 15 χρόνια, γινόταν. Θα ξαναγυρίσουμε σε αυτά; Θα ξαναπάνε τα 15χρονα να δουλεύουν; Υπάρχουν άνθρωποι 65 και 70 χρονών, με σύνταξη, οι οποίοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, γιατί δεν μπορεί να ζήσει η οικογένειά τους. Θα ξαναπάμε πάλι σε αυτό;

Εμείς υποστηρίζουμε το εξής πράγμα: λέμε στα 60 και στα 55 η σύνταξη, αλλά και μετά από 30 χρόνια δουλειάς ή 9.000 ένσημα, γιατί να μην έχεις πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Για να δούμε, με τις σύγχρονες συνθήκες - σύγχρονες και με την καλή έννοια και με την αρνητική έννοια - πότε βρίσκεις δουλειά; Στα 25 ή στα 30 και αν βρεις μόνιμη. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει, δηλαδή, αν έχω 30 χρόνια συνεχούς δουλειάς - ποιος θα τα έχει τώρα; - να μην πάρω σύνταξη; Τι θα πει εκσυγχρονισμός, εν πάση περιπτώσει; Τι θα πει μεταρρύθμιση, τι θα πει ανανέωση; Ναι, να πάρει σύνταξη στα 60 ο άνδρας και στα 55 η γυναίκα και να έχουν ελεύθερο χρόνο για κοινωνική απασχόληση, για συμβολή κ.λπ. Δεν πληρώνει ένσημα; Δεν παράγει τον πλούτο; Παράγει τον πλούτο, πληρώνει φόρους, πληρώνει τα πάντα, πληρώνει και τα ένσημα.

Προς τι δηλαδή υπάρχουν τα ελλείμματα; Για να το καταλάβουμε αυτό. Γιατί θα υπάρχουν ελλείμματα; Με συνεχή δουλειά ύστερα από 30 χρόνια γιατί να μην πάρουν σύνταξη; Γιατί δηλαδή πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 60 και 65; Αυτό δεν είναι σύγχρονο; Πρόκειται για απαράδεκτα παραδείγματα, για να δημιουργούν εντυπώσεις. Και να πάρετε την πλειοψηφία των αρνητικών παραδειγμάτων και όχι που βρήκατε έναν 50χρονο και μια 50χρονη που πήραν σύνταξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εποχικά εργαζομένων (2017-12-09 00:00:00.0)
Οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στο προσκήνιο της πάλης (2007-09-30 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων (2007-09-29 00:00:00.0)
Ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης (2007-07-25 00:00:00.0)
Δώστε πίσω τα κλεμμένα (2005-12-16 00:00:00.0)
...σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης (2000-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ