Με επίδειξη αδιαλλαξίας και «συνοπτικές διαδικασίες» επιδιώκει η κυβέρνηση να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα και να «εξουδετερώσει» τους αγώνες των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο με τις αντιασφαλιστικές διατάξεις θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τα τέλη του μήνα και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο «πάση θυσία» θα είναι νόμος του κράτους μέσα στον επόμενο μήνα.
Ηδη έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία «πλύσης εγκεφάλου», ώστε να καμφθούν στο μέτρο του δυνατού οι αντιδράσεις και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το «επικοινωνιακό» οπλοστάσιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει άφθονη κινδυνολογία περί δήθεν κατάρρευσης των Ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος, συστηματική χρήση ψευτοδιλημμάτων, όπως αυτά που ανέφερε χτες στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής, αλλά και συνεχή επίδειξη αποφασιστικότητας για να περάσει η αντιασφαλιστική επίθεση.
Βασικό εργαλείο της κυβέρνησης αποτελεί το «διαίρει και βασίλευε», καθώς θα επιχειρήσει να εμφανίσει αυτούς που αντιδρούν ως μια «βολεμένη μειοψηφία» έναντι μιας «κοινωνικά αναγκαίας μεταρρύθμισης» που γίνεται τάχα «προς όφελος των κοινωνικά ασθενέστερων». Αντιγράφοντας τις μεθόδους Σημίτη, τις επόμενες μέρες «θα βγουν στον αέρα» ακραίες και άδικες περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων προκειμένου να αποκτήσουν τα μέτρα το φωτοστέφανο του «κοινωνικά δίκαιου», ενώ στην πραγματικότητα κατεδαφίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών. Γενικότερα η κυβέρνηση θα επαναλάβει τη μέθοδο που είχε εφαρμόσει το 2005 όταν ψήφισε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, δηλαδή αδιάκοπη επίθεση με συκοφαντίες και ψέματα.
Παρά τη «γενναία» δήλωση του πρωθυπουργού ότι «αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος» της αντιδραστικής μεταρρύθμισης για το Ασφαλιστικό, γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση μετρά πολύ προσεκτικά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και είναι βέβαιο ότι θα τις λάβει υπόψη της στη διατύπωση των τελικών διατάξεων του νομοσχεδίου. Χωρίς να κάνει πίσω σε βασικές διατάξεις «διαπραγματεύεται» ορισμένα επιμέρους μέτρα με αποκλειστικό γνώμονα τη διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων και τον «εκφυλισμό» των κινητοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση το βλέμμα της το επόμενο διάστημα θα είναι στραμμένο στους αγώνες των εργαζομένων, σφυγμομετρώντας την αντοχή και την αποφασιστικότητά τους να αναμετρηθούν με την ουσία της πολιτικής της.