Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Βλέπει «πράσινο» το ... τσιμέντο

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με αφορμή τη λεγόμενη «Χάρτα Πρασίνου», που παρουσίασε ο δήμαρχος Νικ. Κακλαμάνης

Σε αυτή την πόλη -σύμφωνα με τη δημοτική αρχή - αντιστοιχούν 6,84 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο...
Σε αυτή την πόλη -σύμφωνα με τη δημοτική αρχή - αντιστοιχούν 6,84 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο...
«Μνημείο υποκρισίας». Ετσι χαρακτηρίζει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με χτεσινή ανακοίνωσή της, τη «Χάρτα Πρασίνου» που πρόσφατα παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης. Οπως τονίζεται σχετικά, «η δημοτική αρχή επιχειρεί να κρύψει τις πολιτικές ευθύνες της, καθώς και τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, για την εφιαλτική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, σε μια πόλη που "ασφυκτιά" από το τσιμέντο, το νέφος και το κυκλοφοριακό».

«Η Αθήνα», τονίζεται, «με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη "βωβή" στήριξη των δημοτικών τους παρατάξεων στο δήμο, έχει γίνει βορά σε εργολάβους και επιχειρηματίες». Και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα της Χάρτας (σ.σ.: ότι αντιστοιχούν 6,84 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο και 1 δέντρο ανά 30 μέτρα) «είναι τόσο τραγελαφικά και εξωπραγματικά που μόνο αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν στους πολύπαθους κατοίκους της Αθήνας».

«Οι εναπομείναντες μεγάλοι και μικρότεροι ελεύθεροι χώροι τσιμεντοποιούνται ο ένας μετά τον άλλο, ενώ και οι ελάχιστοι υπάρχοντες δημόσιοι χώροι πρασίνου βρίσκονται στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου», επισημαίνεται. Και τονίζει ότι τα «απαράδεκτα "συμπεράσματα" της λεγόμενης Χάρτας», αποτελούν, στην ουσία, μια «απέλπιδα προσπάθεια» της δημοτικής αρχής, «να αποποιηθεί των πολιτικών της ευθυνών»...

Η «Συμπαράταξη» επισημαίνει πως αυτό που άμεσα χρειάζεται είναι:

  • Προστασία, ουσιαστική συντήρηση και αναβάθμιση των μεγάλων και μικρότερων χώρων πρασίνου της πόλης. Προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε όλες τις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες.
  • Απαλλοτριώσεις των καταγεγραμμένων και άλλων ελεύθερων χώρων, με παράλληλη διαμόρφωσή τους σε πάρκα ψηλού και πυκνού πρασίνου.
  • Μεγάλα πάρκα ψηλού πρασίνου, «πνεύμονες πρασίνου», στον Ελαιώνα, στο Γουδή, στο Πεδίον Αρεως, στο Αττικό Αλσος, στους Λόφους της Αθήνας.
  • Προστασία του περιαστικού πρασίνου (ορεινοί όγκοι του Λεκανοπεδίου, Ελληνικός Ιππόδρομος κλπ.).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ