Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΑΘΙΑ
Να διακοπεί ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων

Να διακοπεί άμεσα ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο νομό Ημαθίας και να ξεκινήσει η διαδικασία ανεύρεσης άλλου χώρου, ζητά το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το έργο δεν μπορεί να γίνει εφόσον η νέα απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου καθιστά αδύνατη την έκδοση οικοδομικής άδειας. Παράλληλα, εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, από προγενέστερη προσφυγή του ΤΕΕ.

Θυμίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ, παρά τις αντιδράσεις μαζικών φορέων και κατοίκων, χωροθετήθηκε πριν από 8 χρόνια, στο Δήμο Μακεδονίδος. Ο χώρος που έχει επιλεγεί να γίνει, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 350 μέτρων από τον ταμιευτήρα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, στον ποταμό Αλιάκμονα. Επίσης, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (Βεργίνα), 4 χιλιομέτρων από το μουσείο της Βεργίνας, και εντός περιοχής που έχει ρητώς κηρυχτεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κοντά σε περιοχή ενταγμένη στο «Natura 2000» (στενά Αλιάκμονα).

Το Δεκέμβριο του 2004 το (ΚΑΣ) ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το έργο. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, το Νοέμβρη του 2007, με νέα ομόφωνη απόφασή του, το ΚΑΣ γνωμοδότησε αρνητικά για τη δημιουργία της μονάδας στη συγκεκριμένη θέση. Και στις δύο περιπτώσεις τη θέση του προέδρου του ΚΑΣ κατείχε ο Χρ. Ζαχόπουλος. Στις αρχές Δεκέμβρη του 2007, εκδόθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και αυτές τις ημέρες τρέχει ο διαγωνισμός - λήγει στις 12/2 - για τη δημοπράτηση του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ