Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΤΡΑ - ΜΠΡΟΣΤΑ»
Ζητούμενο η αντισεισμική προστασία της Πάτρας

Οχτώ άμεσες και μακροπρόθεσμες προτάσεις παρουσίασε χτες η παράταξη

Κάλεσμα προς το λαό και τους φορείς της Πάτρας, να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής και της περιουσίας τους στα χέρια τους, αφού τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) «ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική αντισεισμικής θωράκισης», ήταν το κύριο στίγμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πάτρα - Μπροστά», με θέμα «Αντισεισμική προστασία της πόλης και των κατοίκων της».

Ομιλητές στη συνέντευξη ήταν οι Κώστας Πελετίδης επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Αντωνόπουλος δημοτικός σύμβουλος και Χρήστος Κορδάς, στέλεχος της παράταξης. Οπως τόνισαν, η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές βάζουν «πάνω από τη ζωή και τα συμφέροντα των εργαζομένων τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Στη συνέντευξη, παρουσιάστηκε άξονας 8 άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων ενταγμένων σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα:

1. Πολιτική για σύγχρονη λαϊκή εργατική κατοικία με βάση τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό. Πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται την κατοικία σαν κοινωνικό αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι εμπόρευμα.

2. Αμεσος έλεγχος της στατικής επάρκειας των κτιρίων και μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση.

3. Κονδύλια και πρόνοια για νέους ελεύθερους χώρους στα πυκνοδομημένα τμήματα της πόλης.

4. Μέτρα ενίσχυσης διατηρητέων κτιρίων, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

5. Διάθεση κονδυλίων για μικροζωνική μελέτη στην Πάτρα.

6. Ελεγχος όλων των αυθαιρέτων.

7. Αυστηρή διακρίβωση της ποιότητας του σκυροδέματος και του σιδήρου.

8. Να εκπονηθεί άμεσα σύγχρονο Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης και μέτρα για δίκτυο ασφαλούς κυκλοφορίας σε περίπτωση σεισμού.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο

Οπως σημειώθηκε, στην Πάτρα, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απουσία ουσιαστικού ελέγχου της σεισμικής επικινδυνότητας σε κτίρια μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τους δύο σεισμούς, τη Δευτέρα το βράδυ, μεγέθους 5,4 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «ταρακούνησαν» την Αχαΐα, ενώ έγιναν αισθητοί και στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.

Ο σεισμός αυτός μπορεί να ξύπνησε «εφιάλτες», από το σεισμό του Αιγίου το 1995 με 26 νεκρούς, ωστόσο, όπως τονίζει στον «Ρ» ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος - ερευνητής, «πρόκειται για άλλο εστιακό χώρο και πρόκειται για περιοχή με όχι έντονη σεισμική δραστηριότητα, που, όμως, και στο παρελθόν είχε δώσει σεισμούς, ενώ το συνηθισμένο μέγεθος ισχυρών σεισμών της περιοχής φαίνεται να είναι της τάξης των 5,5 Ρίχτερ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ