Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΟΝΤ ΧΕΪΝΣ
I' m not there

Ο Τοντ Χέινς «έκοψε» τη ζωή του Μπομπ Ντίλαν σε έξι κομμάτια και έβαλε έξι διαφορετικούς ηθοποιούς να ερμηνεύσουν αυτές τις έξι διαφορετικές περιόδους του γνωστού Αμερικανού τραγουδοποιού! Το ένα κομμάτι το παίζει γυναίκα (η Κέιτ Μπλάνσετ).

Σαν πείραμα είναι αξιοπρόσεχτο. Κάθε κομμάτι του Ντίλαν είναι και ένας διαφορετικός Ντίλαν! Μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο τραγουδοποιός ξεκίνησε σαν αμφισβητίας «επαναστάτης» και κατέληξε σε βαθύ θρησκόληπτο άτομο! Αντιλαμβάνεστε πως έχουμε να κάνουμε (κάθε φορά) με διαφορετικό άνθρωπο! Και αυτό το καταδείχνουν οι διαφορετικοί ηθοποιοί! Οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του και το ταλέντο του, προσπαθούν να πλησιάσουν τον ήρωα που ερμηνεύουν! Τη συγκεκριμένη στιγμή του Ντίλαν που ερμηνεύουν!

Δυστυχώς, αυτό το αξιοπρόσεκτο, πράγματι, πείραμα δεν προχώρησε σε βάθος. Στάθηκε μόνο στα εξωτερικά στοιχεία. Στον τρόπο που ο Ντίλαν αντιδρούσε κάθε φορά! Στις νευρώσεις του, στο ντύσιμό του, στα συναισθήματά του. Ο δημιουργός της ταινίας δεν προχώρησε στις αιτίες που έφεραν όλες αυτές τις αλλαγές, όλες αυτές τις διακυμάνσεις. Αγνόησε τελείως το χώρο και το χρόνο. Δεν έλαβε υπόψη του τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες. Τη δυναμική του πολιτικού και κοινωνικού κινήματος! Με αποτέλεσμα να φαίνεται πως ο Μπομπ Ντίλαν ήταν, απλώς, ένα παθιασμένο νευρωτικό άτομο το οποίο άλλαζε «χαρακτήρες» και απόψεις! Χάσαμε, λοιπόν, έτσι την ευκαιρία να μάθουμε τις πραγματικές αιτίες που ένας άνθρωπος της αμφισβήτησης, ένας καλός και άξιος δημιουργός «ντύνεται» καλόγερος και ο δημιουργός της ταινίας έχασε τη δική του ευκαιρία να κάνει ένα πολιτικό και κοινωνικό ψυχογράφημα του ίδιου του τραγουδοποιού, αλλά και μια πολιτική και κοινωνική αποτίμηση της Αμερικής της εποχής του Μπομπ Ντίλαν! Εμείς να μάθουμε την αλήθεια! Και ο Τοντ Χέινς να πει την αλήθεια!

Τι μένει, τότε, από το «I' m not there»; Μένει ο θαυμασμός του Τοντ Χέινς για τον Μπομπ Ντίλαν (και ο δικός μας θαυμασμός, βεβαίως)! Μένουν μερικά από τα τραγούδια του και οι καλές (σχεδόν όλες) ερμηνείες!

Παίζουν: Κριστιάν Μπέιλ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Χιθ Λέτζερ, Μάρκους Καρλ Φράνκλιν, Μπεν Γουίσλοου, Τζούλιαν Μουρ, Σαρλό Γκένδμπουργκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ