Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΔΚΝΑ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Επιμένουν στην πολιτική «όλα τα σκουπίδια στο Θριάσιο»

Ολοκληρώθηκε χτες η εκδήλωση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής

Σαφές μήνυμα πως η επίλυση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στην ανατροπή της πολιτικής που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο, έστειλε χτες από το βήμα της σχετικής διημερίδας της ΤΕΔΚΝΑ ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» και δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος. Κι αυτό γιατί πρόκειται για πολιτική που επιμένει στη διατήρηση της Δυτικής Αττικής ως του βασικού χώρου υποδοχής των σκουπιδιών, διαιωνίζει τις ανεξέλεγκτες χωματερές, παραχαράσσει επιστημονικές μελέτες σχετικά με την καταλληλότητα χώρων ταφής απορριμμάτων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων της καθαριότητας.

Και μπορεί κατά τη διάρκεια της χτεσινής δεύτερης μέρας των εργασιών της διημερίδας να διαπιστώθηκαν πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, ωστόσο οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ επέμεναν να ψάχνουν λύση στο πλαίσιο μιας πολιτικής σε βάρος της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων, της Δημόσιας Υγείας, του περιβάλλοντος γενικότερα. Παράλληλα, αναλώθηκαν να επαναλαμβάνουν τα προβλήματα, που είτε με την απραξία τους ή και με τις ενέργειές τους συνέβαλαν καθοριστικά στο σημερινό αδιέξοδο. Απραξία που φαίνεται καθαρά και στην περίπτωση της ανακύκλωσης, η οποία έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία. Αλλωστε, χτες ομολόγησαν ότι δεν προχωρά η ανακύκλωση και ότι σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα που συλλέγονται καταλήγουν στη χωματερή Ανω Λιοσίων.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι θέτουν το ζήτημα της καρκινογόνας καύσης. Θυμίζουμε ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, προχτές, στην ομιλία του είπε «να πάμε σε τεχνολογίες σύγχρονες, που για κάποιο λόγο ο προηγούμενος περιφερειακός σχεδιασμός απαγόρευε»...

Οχι στην ιδιωτικοποίηση

Την κατηγορηματική άρνηση της ΔΑΣ στην επιλογή της καύσης κατέθεσε, στην παρέμβασή του, ο Στ. Μπενετάτος. Ο ίδιος - με αφορμή και τις τοποθετήσεις των νομαρχών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Λ. Κουρή και Αρ. Αρκουδάρη αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν λόγο για πολλές ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή τους - τόνισε πως καθοριστικός παράγοντας για την άμβλυνση ανισοτήτων από οχλούσες εγκαταστάσεις είναι ο καθορισμός των χρήσεων γης, σε μια κατεύθυνση που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Ασκώντας κριτική στη μέχρι τώρα πολιτική και την αδράνεια των τελευταίων 13 χρόνων στην επίλυση του αδιεξόδου, ο Στ. Μπενετάτος σημείωσε ότι είναι πολιτική βούληση να σέρνεται το θέμα των σκουπιδιών και ξεκαθάρισε ότι το Θριάσιο (όπου πέρα από τη χωματερή υπάρχουν πολλές ρυπογόνες εγκαταστάσεις, όπως διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες κλπ.) δεν αντέχει άλλο. Επιπλέον, είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Καταλήγοντας ο Στ. Μπενετάτος τόνισε ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά και γενικότερα όλα τα προβλήματα δε λύνονται με ημερίδες, αλλά απαιτούν πολιτικές ρήξης.

Στο μεταξύ, χτες αιρετοί από δήμους της Ανατολικής Αττικής επανέλαβαν την άρνησή τους στην κατασκευή ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα, επαναλαμβάνοντας ότι θέλουν να διαχειρίζονται μόνοι τους τα σκουπίδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθοδεύουν «λύσεις» που ρυπαίνουν και χαρατσώνουν(2009-02-22 00:00:00.0)
Το αδιέξοδο των σκουπιδιών(2006-07-22 00:00:00.0)
Σκουπιδο-πλημμύρα(2005-09-30 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων(2005-09-29 00:00:00.0)
Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική(2003-05-06 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για να φύγει η χωματερή(2003-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ