Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ
Μυστικά και ψέματα

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Αλλη η δουλειά για το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ και άλλη για την τηλεόραση! «Πάντρεμα» των δύο αυτών «τεχνικών», δε δημιουργεί μια «ενδιάμεση» γλώσσα. Δημιουργεί μια σύγχυση! Αλλος ο θεατής της τηλεόρασης και άλλος αυτός της κινηματογραφικής αίθουσας. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για θεατή του ντοκιμαντέρ! Εναν σίγουρα υποψιασμένο θεατή!

Τα «Μυστικά και Ψέματα» έγιναν μετά από «πάντρεμα». Με αποτέλεσμα να νιώθεις «κούραση», ενώ στην οθόνη συμβαίνουν σοβαρά, εξοργιστικά πράγματα! Να λες «εντάξει, μας το είπες», ενώ η ταινία σού μιλάει για χιλιάδες, 20, 30, 40 χιλιάδες θανάτους, για εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και αρρώστους, για μια τρομερή οικολογική καταστροφή, για μια ανείπωτη εγκληματική πράξη! Και όλα αυτά στις μέρες μας! Στη δεκαετία του 1980.

Αν τα «Μυστικά και Ψέματα» ήταν κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, θα είχε τους «χρόνους» του. Θα είχε τους ήχους του, τις στιγμές έντασης και τις στιγμές χαλάρωσης. Θα είχε «δικά» του γυρίσματα. Ο φακός θα στεκόταν πάνω σε πρόσωπα και καταστάσεις. Θα δημιουργούσε θυμό, οργή, πόνο! Και θα είχε, κυρίως, μεγαλύτερη ανάλυση και ένα πιο (δι)ερευνητικό μάτι. Θα έχωνε πιο βαθιά τη μύτη του. Θα αναζητούσε τους πραγματικούς ενόχους. Η εταιρεία, η όποια εταιρεία, είναι ο εκτελεστής. Ο καπιταλισμός είναι ο δημιουργός! Και η λέξη καπιταλισμός, δεν ακούστηκε ούτε μία φορά στην ταινία!

Το ντοκιμαντέρ του Στάγκου έμεινε στην απλή περιγραφή, με αποτέλεσμα να εξαντλείται στα πρώτα 20 λεπτά! Είναι αρκετός αυτός ο χρόνος για να μάθουμε πώς μια αμερικάνικη εταιρεία φυτοφαρμάκων αδιαφόρησε και σκότωσε χιλιάδες Ινδούς! Και πώς η συγκεκριμένη εταιρεία, η Union Carbide, δεν τιμωρήθηκε ποτέ και από κανέναν! Από ποιον να τιμωρηθεί;

Οι δημιουργοί της ταινίας, δυστυχώς, δεν πήραν αυτό το γεγονός σαν αφορμή και πάνω του να ανοίξουν το ζήτημα. Να αποκαλύψουν όλον τον μηχανισμό που γεννάει εταιρείες - εγκληματίες! Κέρδος, κέρδος, κέρδος! Αξία και υπεραξία. Φτηνά χέρια και φθηνό κόστος! Κανένας δε θέλει να σκοτώνει για πλάκα! Πολλοί σκοτώνουν για το χρήμα.

Τέλος πάντων! Και έτσι, πολλά μάς μαθαίνουν τα «Μυστικά και Ψέματα». Βοηθάνε και αυτά, με τον τρόπο τους, για να μεγαλώσει η οργή μας. Από τη μια μεριά είναι ο άνθρωπος και από την άλλη ο καπιταλισμός. Ο εχθρός του ανθρώπου!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχετικά με την οργάνωση συζήτησης για την προπαγάνδα(2017-02-11 00:00:00.0)
Ντοκιμαντέρ σε Λαύριο και Χαλκίδα(2007-09-27 00:00:00.0)
Garfield «2»(2006-09-21 00:00:00.0)
Λαύριο - Το ελληνικό «Χόλιγουντ»(2006-07-23 00:00:00.0)
Αλλοι προσπαθούν ...άλλοι «ελπίζουν»(2006-03-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ