Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επιμένει στα «αγροτοδικεία» η κυβέρνηση

Απέρριψε χτες σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ

Απέρριψε χτες η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, προκειμένου να σταματήσουν τα περίφημα «αγροτοδικεία» και οι διώξεις αγροτών για τη συνδικαλιστική τους δράση. Η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά την αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία 100 δικαστών απορρίφθηκε με την πρόφαση της ...έλλειψης συνάφειας με το περιεχόμενο του νομοθετήματος.

Η τροπολογία «είναι ζήτημα προστασίας των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής τονίζοντας πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φτωχομεσαία αγροτιά συνεχίζονται και διογκώνονται και οι αιτίες είναι οι πολιτικές τις οποίες ακολουθούν και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφαρμόζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η συγκεκριμένη πολιτική οδηγεί τους αγρότες στους δρόμους. Είναι απαράδεκτο να στέλνονται στα δικαστήρια». Εκανε λόγο για «μαζικές διώξεις σε βάρος αγροτών, οι οποίες συνεχίζονται δέκα και πλέον χρόνια μόνο και μόνο για το γεγονός ότι παίρνουν μέρος σε συνδικαλιστικούς αγώνες και κοινωνικούς αγώνες διεκδικώντας το δίκιο τους».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Σ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την τροπολογία, γιατί «δεν έχει συνάφεια με το νομοσχέδιο», δηλώνοντας παράλληλα ότι «θα τη μελετήσω» και διατυπώνοντας ...ευχή, ώστε «τα δικαστήρια που αντιμετωπίζουν υποθέσεις των αγροτών να επιδεικνύουν επιείκεια».

Ανταπαντώντας στη δήλωση του υπουργού, ο Αχιλλέας Καταρτζής τόνισε ότι «τα λόγια συμπάθειας δεν αρκούν», αφού «οι δικαστές δε νομοθετούν με ευχές», τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση θέλει να επιλύσει το πρόβλημα δεν έχει παρά να αποδεχτεί την τροπολογία, αφού «όλα τα άλλα είναι καθαρές υπεκφυγές» και «πρακτική ...στρίβειν διά του αρραβώνος».

Στην τροπολογία προτείνεται η κατάργηση των αστικών δικών και η εξάλειψη του αξιόποινου των πράξεων που αφορούν άρθρα του ποινικού κώδικα για τους αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1997, προκειμένου όπως τονίζεται «να μπει ένα τέρμα στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις και σε πολλές περιπτώσεις τις καταδίκες εκατοντάδων μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και στις αστικές αγωγές εκατομμυρίων σε βάρος τους».

Οσον αφορά στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών, το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ, ο Αχιλλέας Καταρτζής επισήμανε την έντονη ανησυχία του Κόμματος, αφού «υπάρχουν διατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διώξεις μη αρεστών δικαστών». Αναφερόμενος, μάλιστα, στο κυβερνητικό επιχείρημα περί επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης σημείωσε ότι το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στα «μεγάλα κενά σε δικαστές» και στις «ελλείψεις σε στοιχειώδη εξοπλισμό των δικαστηρίων». Ο Αχιλλέας Κανταρτζής σχολίασε συνολικά το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης και τόνισε ότι «έχετε χρέος να σταματήσετε όλους αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κουνούν απειλητικά το δάχτυλο στους υφισταμένους τους».

  • Χτες στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για το άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται κυβερνητική απόφαση, προκειμένου να αποκτηθεί ποσοστό μεγαλύτερου του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις «στρατηγικής σημασίας», όπως ο ΟΤΕ, σε σύνολο 288 παρόντων βουλευτών υπέρ τάχθηκαν 151 βουλευτές και κατά 137.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτών(2012-08-25 00:00:00.0)
Προβληματική και ακριβή η Δικαιοσύνη(2009-01-27 00:00:00.0)
Να σταματήσει το καθεστώς διώξεων(2008-04-17 00:00:00.0)
Δεν αποδοκίμασε την πειθαρχική εξέταση(2007-11-01 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για τις διώξεις συνδικαλιστών δικαστών(2007-10-31 00:00:00.0)
Αμετανόητος ο Γιαννόπουλος, ζητά δηλώσεις μετανοίας(1997-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ