Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυξημένες οι αυτοκτονίες στο Στρατό

Ενας συνδυασμός παραγόντων εντός και εκτός του Στρατού αποτελεί τη βασική αιτία του αυτοκτονιών που εκδηλώνονται στο χώρο του Στρατού Ξηράς, όπως αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη για την πρόληψη των αυτοκτονιών που συνοδεύεται και από μέτρα και οδηγίες για την αποτροπή τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι αυτοκτονίες στο Στρατό Ξηράς είναι 7,05 ανά 100.000 προσωπικού για τους άνδρες, ενώ στο γενικό πληθυσμό οι αυτοκτονίες ανδρών είναι 5,36 αυτοκτονίες ανά 100.000 και γυναικών 1,89 αυτοκτονίες ανά 100.000. Το 74,5% από τις συντελεσμένες αυτοκτονίες μετά το 2000 αφορά κληρωτούς και το 56% των αυτοκτονιών συντελέστηκαν στη μονάδα. Σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών σημειώνεται προς το τέλος της θητείας. Σε ποσοστό 8% υπήρχε ιστορικό ψυχικής νόσου και από αυτούς οι μισοί είχαν ανιχνευτεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Το 82% από όσους αυτοκτόνησαν εντός του στρατοπέδου το έκαναν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, ενώ το 22% αιτήθηκε αλλαγή υπηρεσίας για την πραγματοποίηση του σκοπού του.

Η χρήση του ατομικού οπλισμού και η πρόσβαση σε πυρομαχικά ενέχονται σε όλες εκτός μιας από τις αυτοκτονίες όσων αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Σαν πιθανά αίτια - αφορμές, καταγράφονται μέσα από τη μελέτη του ανακριτικού υλικού, σε ποσοστό 56% προβλήματα σχέσεων με το άλλο φύλο, σε ποσοστό 44% ενδοοικογενειακά προβλήματα, χρήση τοξικών ουσιών σε ποσοστό 19%, προβλήματα στη μονάδα σε ποσοστό 12%, ενώ σε ποσοστό 16% δεν ανιχνεύονται εξωτερικά αίτια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ποσοστό 52% από όσους αυτοκτόνησαν εντός στρατοπέδου είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους σε στρατιώτες ή σε οικεία πρόσωπα (οικογένεια, σχέση) πρόθεση όμως που υποεκτιμήθηκε από τους παραλήπτες.

Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δίνονται προς τους διοικητές των μονάδων καλούνται να πάρουν μέτρα επικοινωνίας με τις οικογένειες των στρατιωτών, αλλά και καλούνται να εφαρμόσουν το μέτρο απαγόρευσης χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της σκοπιάς, γιατί «παρατηρήθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτοχειρίας μήνυμα - κλήση, επηρέασε καταλυτικά αρνητικά τον αυτόχειρα». Επίσης, εφιστάται η προσοχή για την εφαρμογή του μέτρου της διπλής σκοπιάς με έμφαση στις εφόδους και περιπόλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ