Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
«Εξοδο κινδύνου» ψάχνει η κυβέρνηση
  • Ο αντίκτυπος στο ρυθμό υλοποίησης του προγράμματος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων ανησυχεί ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο
  • Πιέσεις για να αποκαλύψει το όνομα του κομιστή του DVD
  • Αποστάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου από τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη

Να ξεφύγει από την υπόθεση Ζαχόπουλου επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο και σε πολλά επίπεδα.

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο είναι ο αρνητικός αντίκτυπος της υπόθεσης όσον αφορά στην προώθηση του προγράμματος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο το βαρύ κλίμα και η φθορά από την υπόθεση Ζαχόπουλου να επηρεάσουν τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιλαϊκών σχεδίων και να καθυστερήσουν τον αρχικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο οι σημαντικότερες «μεταρρυθμίσεις» έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνη.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι δεν έχει χαθεί «κρίσιμος χρόνος» αλλά την ίδια στιγμή το γενικότερο κλίμα έχει βαρύνει, πράγμα που δυσκολεύει τους σχεδιασμούς της. Ακριβώς γι' αυτό από την ερχόμενη βδομάδα, με την επιστροφή του Κ. Καραμανλή από την Ινδία, αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την ανατροπή του κλίματος, βάζοντας ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, Παιδεία, κ.ά.).

Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αγνοήσει ότι το βαρύ κλίμα και η μεγάλη φθορά, όπως αποτυπώθηκαν στην τελευταία δημοσκόπηση, έχουν διευκολύνει την αναζωπύρωση των διεργασιών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με ενδεικτική την προχτεσινή παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία επιχείρησε να βγάλει τον εαυτό της «έξω από το κλίμα διαφθοράς» και να διατηρηθεί αλώβητη ως «εφεδρική λύση» στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο απεγκλωβισμός από την υπόθεση Ζαχόπουλου θα περάσει μέσα από τη νέα κατάθεση του Γ. Ανδριανού την ερχόμενη βδομάδα, όπου θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα αποκαλύψει το όνομα του δημοσιογράφου - κομιστή του επίμαχου DVD, ώστε να ξεφύγει το Μέγαρο Μαξίμου από την ασφυκτική πίεση που δέχεται εδώ και μέρες λόγω της εμπλοκής του στη διακίνηση του οπτικού υλικού. Η πίεση, πάντως, από τους βουλευτές και τους ψηφοφόρους της ΝΔ για «να ξεκαθαρίσει την κατάσταση» είναι πολύ ισχυρή και αναζητούνται τρόποι εκτόνωσής της.

Πάντως, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, όπως ξεκαθάρισε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν πρόκειται να προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έχουν κληθεί οι υπουργοί Πολιτισμού από το 1996. «Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό», δήλωσε με νόημα ο Ευ. Αντώναρος. Αργότερα κυβερνητικές πηγές επεξηγούσαν ότι «δεν υπάρχει λόγος» για πρόσκληση του πρωθυπουργού επειδή με απόφασή του, που είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ στις 23/3/2004, είχε εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητές του στα υπόλοιπα μέλη της τότε ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να αντιμετωπίσει μια άλλη «παρενέργεια» απαντώντας στα όσα είπε την προηγούμενη μέρα η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία απέδωσε την κρίση του πολιτικού συστήματος στο ότι «οι πολιτικοί δεν τολμούν να μιλήσουν καθαρά»! Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χτες με νόημα πως «είναι γνωστό ότι αυτή η κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή και όλα τα μέλη της κυβέρνησης μιλάνε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας», κρατώντας εμφανείς αποστάσεις από την υπουργό Εξωτερικών. Συνεργάτες της πάντως ρίχνουν τους τόνους σπεύδοντας να διευκρινίσουν ότι αυτά που είπε η Ντ. Μπακογιάννη δεν αφορούν το πρόσωπο του πρωθυπουργού ούτε αποτελούν σχολιασμό για την υπόθεση Ζαχόπουλου, αλλά γενικά του πολιτικού συστήματος στην ΕΕ με αφορμή και την τελευταία δημοσκόπηση.

Αποστάσεις ασφαλείας από την υπόθεση Ζαχόπουλου κράτησε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης. «Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τη δουλιά μας. Επανέρχονται και οι ρυθμοί σιγά σιγά στο ΥΠΠΟ. Εχουμε πολλά πράγματα ακόμη να κάνουμε και κυρίως να φέρουμε τον πολιτισμό κοντά στην καθημερινή ζωή των πολιτών», δήλωσε χτες, προαναγγέλλοντας ότι θα μιλήσει στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ