Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Πολιτισμός και βιασμός

Υπάρχει μια λέξη βαριά όσο κι όλα τα μεταλλεύματα κι οι πολύτιμοι λίθοι και το κάρβουνο και ο λιγνίτης κι ό,τι έχει βγει από τα σπλάχνα της γης από καταβολής ανθρώπινης κοινωνίας: Πολιτισμός.

Πάνε χρόνια τώρα, δεκαετίες ολάκερες, που βιάζεται καθημερινά. Μπλέκεται στα δίχτυα της αγοράς - αράχνης. Σέρνεται στα κατώγια μιας αμφιλεγόμενης ψυχαγωγίας. Βγαίνει στους ταξικούς πλειστηριασμούς και κυκλοφορεί πληθωριζόμενη σε άπειρες εκδοχές άγνοιας. Ο πολιτισμός είναι το θύμα υπ' αριθμόν ένα, του αστικού συστήματος, βιαζόμενο κατ' εξακολούθηση και με το αζημίωτο για το θύτη.

Αυτός ο συνεκτικός ιστός, η άθραυστη μοιραία κλωστή που δένει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων υφίσταται ιδεολογικά και δραστικά πλήγματα τόσα και τέτοια που κινδυνεύει να διαρραγεί οριστικά. Τότε, κι αν επιτρέψουμε να συμβεί το φρικτό, θα χάσουμε οι άνθρωποι την υπόστασή μας. Θα παγιώσουμε την αποκτήνωση και θα εκχωρήσουμε τη συλλογική μας συνείδηση περί ωραίου στους διαχειριστές της ψυχής μας.

Σύντροφοι, αυτό το μέτωπο, αυτό το ύψωμα, αυτή η μάχη, είναι ίσως ο μέγας πόλεμος της εποχής. Η πρόκληση του 21ου αιώνα για την Αριστερά του μέλλοντός μας, το ροκ των χαμένων και ξανακερδισμένων ονείρων για μια δίκαιη κοινωνία.

Η βάση, το θεμέλιο της βαρβαρότητας είναι το δίπολο: εκμετάλλευση του ανθρώπου απ' τον άνθρωπο και χρόνος. Γιατί ο πολιτισμός δεν παράγεται και δεν ανθίζει, δεν αβγατίζει σε συνθήκες επιβίωσης αλλά ζωής. Αλλο επιζώ και άλλο ζω.

Ο καθένας και η καθεμία από μας, κυρίως οι νέοι, πρέπει να εισβάλουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, μ' όλα τα άλογα της Τροίας, όλα τα όπλα του εχθρού κλεμμένα από τους κόπους μας και τη δουλειά μας στη βιομηχανία της τρέχουσας κουλτούρας. Ν' απελευθερώσουμε τον πολιτισμό απ' τα δεσμά του μολιερικού Φιλάργυρου. Να του καθαρίσουμε τα μάτια απ' τη χρυσόσκονη της Αντουανέτας. Να ξαναβάλουμε τη λέξη και τις αγωνίες του κάλλους στα αναγνωστικά των παιδιών, στις πλαστελίνες των νηπιαγωγείων, στα γεροντικά χαμομήλια και στη θέση των ηρεμιστικών χαπιών που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για υποκατάστατα της μουσικής, της ποίησης, του θεάτρου, του σινεμά, της τηλεόρασης...

Οχι καλώντας το λαό σε μια ατελέσφορη διαρκή εικονομαχία με προδιαγεγραμμένα θλιβερό αποτέλεσμα τα καλλωπισμένα πτώματα των απολίτιστων γενεών. Αλλά δημιουργώντας εκείνα τα αιματηρά, αν χρειαστεί, περάσματα για τις στρατιές των καλλιτεχνών που δε γεννήθηκαν ακόμα ή φυλακίστηκαν εγκαίρως από τους διαχειριστές της φρίκης σε εκτονωτικές προσωπικές σελίδες στο διαδίκτυο.

Η αρχή κάθε χρόνου προσφέρεται συμβολικά για ξεκινήματα. Ας προσπαθήσουμε με το πρώτο βήμα πολιτισμού που είναι η αλήθεια. Το κόμμα μας πρέπει να ξαναγίνει η πρωτοπορία στον Πολιτισμό. Να πάρει πίσω τη βιασμένη αισθητική κι ευαίσθητη και γι' αυτό ατσάλινη, μορφή της πάλης. Να γίνει τρόπος ζωής και σκέψης. Καλή χρονιά, μ' όλη την ποίηση που της πρέπει κι όλο το κάλλος της εικόνας που δικαιούται ακόμη κι ο πόλεμος ο δίκαιος...


της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ