Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντιστασιακό Μουσείο το σπίτι του Θ. Χαμαϊδή

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου - Συνεχίζεται η συγκέντρωση αντιστασιακού υλικού από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Στις φωτογραφίες, το σπίτι όπως ήταν πριν και όπως έχει ανακαινιστεί
Στις φωτογραφίες, το σπίτι όπως ήταν πριν και όπως έχει ανακαινιστεί
Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης της οικίας του Θανάση Χαμαϊδή, στα Αμπελάκια - εκεί που είναι συγκεντρωμένα πολλά υλικά του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που λειτουργούσε στην περιοχή του Κίσσαβου, κατά την περίοδο της φασιστικής Ιταλο-Γερμανικής κατοχής - δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αναδειχτεί ο ρόλος και η προσφορά του λαού της περιοχής μας στο έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Η συμμετοχή του λαού της Λάρισας, όπως και όλης της Θεσσαλίας, στο αντιστασιακό κίνημα εκείνης της εποχής, ήταν μαζική και μέσα από πολλές ηρωικές πράξεις απλών ανθρώπων, αναδεικνύεται το μεγαλείο του λαού μας, που ποτέ δεν υποτάχθηκε στον κατακτητή, αλλά βγήκε στον σκληρό αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας και την κοινωνική απελευθέρωση.

Ενας από αυτούς τους απλούς ανθρώπους, τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, είναι και ο Θανάσης Χαμαϊδής. Οταν του ανατέθηκε η δημιουργία του παράνομου τυπογραφείου, δε δίστασε ούτε για μια στιγμή και δεν καθυστέρησε ούτε λεπτό να αναλάβει το χρέος του. Το τυπογραφείο ξεκίνησε τη λειτουργία του κι εκεί εκδίδονταν πολυγραφημένες εφημερίδες, δελτία ειδήσεων, προκηρύξεις και πολλά άλλα υλικά που διακινούνταν στην περιοχή του Κισσάβου. Τη δράση του Χαμαϊδή, (το ψευδώνυμό του ήταν Δαυλός), γνώριζαν ελάχιστοι συναγωνιστές του, οι οποίοι φρόντιζαν για την προμήθεια του τυπογραφείου με χαρτί και μελάνι, με τις ανακοινώσεις και τα άλλα υλικά που επρόκειτο να εκδοθούν.


Το 1985, ο Θ. Χαμαϊδής παρουσίασε το υλικό που είχε εκδώσει, καθώς και τον πολύγραφο, τη γραφομηχανή κ.ά., τα οποία τα διατηρούσε ως τότε κρυμμένα στο σπίτι του, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη και τα πρόσεχε «ως κόρη οφθαλμού». Αργότερα, κληροδότησε το σπίτι αυτό στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - τον κύριο εμπνευστή, οργανωτή, καθοδηγητή και αιμοδότη της Εθνικής Αντίστασης - να φροντίσει για την αποκατάσταση, ώστε να λειτουργήσει ως Μουσείο των χρόνων 1940 - 1949.

Πριν το θάνατό του, το 2006, ο Θ. Χαμαϊδής είχε τη χαρά να δει τα σχέδια αποκατάστασης του σπιτιού του, όπως ετοιμάστηκαν από την αρχιτέκτονα - μελετήτρια, στην οποία διατύπωσε τις απόψεις του και τις παρατηρήσεις του. Από τη στιγμή αυτή, οι εργασίες προχώρησαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό το διάστημα, οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του κυρίως κτιρίου πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους και ξεκινά η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και της αυλής, ενώ, ήδη, έχει ξεκινήσει η συλλογή, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση υλικού, η μουσειολογική μελέτη και η μελέτη χρήσης και έκθεσής του.

Με την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών, το Μουσείο θα ανοίξει στο κοινό - σε επισκέπτες και μελετητές - με ιδιαίτερο στόχο να μάθουν οι νεότερες γενιές την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, μέσα από μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες, με εκπαιδευτικό, οπτικοακουστικό και άλλο υλικό. Παράλληλα, συνεχίζεται η συγκέντρωση υλικού από μέλη της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τις οικογένειές τους, που προσφέρουν βιβλία, έντυπα, φωτογραφίες, έγγραφα, είδη ένδυσης, ή οποιαδήποτε αντικείμενα που μπορούν να εμπλουτίζουν τη συλλογή του Μουσείου, ώστε να εκτεθούν, ή να μελετηθούν από ειδικούς που θέλουν να ασχοληθούν με την ιστορία αυτής της περιόδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ