Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΞΩΦΥΛΛΟ
ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το παράνομο Τυπογραφείο του ΚΚΕ

Στις 27 Σεπτέμβρη, θα γίνουν στα Αμπελάκια, στον Κίσσαβο, τα εγκαίνια ενός ξεχωριστού Μουσείου. Θα στεγάζεται στο χώρο που ήταν ένα από τα παράνομα τυπογραφεία του ΚΚΕ. Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης του ΕΑΜ κι ενώ συμπληρώνονται 90 χρόνια ύπαρξης του ΚΚΕ.

Ο αντιστασιακός Τύπος στη Θεσσαλία αποτέλεσε το «βαρύ πυροβολικό» της Αντίστασης στην περιοχή. Δεν ήταν μόνο διαφωτιστής - εξεγέρτης των συνειδήσεων, οργανωτής - καθοδηγητής του Αγώνα. Ταυτόχρονα, έπαιζε και ευρύτερο μορφωτικό, αναγεννητικό, προοδευτικό ρόλο, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, έφερνε, για πρώτη φορά, σε επαφή με τη γραφή και την ανάγνωση ευρύτερες λαϊκές μάζες της υπαίθρου.

Το πλήθος των αντιστασιακών εφημερίδων και άλλων εντύπων που εκδόθηκαν στη Θεσσαλία είναι πρωτοφανές και δεν παρουσιάστηκε σε καμιά άλλη χώρα. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή εκδόθηκαν πάνω από 80 εφημερίδες του ΕΑΜ και 58 του ΚΚΕ, πάνω από 160 περιοδικά της ΕΠΟΝ, δεκάδες Δελτία Ειδήσεων και βιβλιαράκια και χιλιάδες προκηρύξεις, τρικ κ.ά.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ