Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναζητήσεις χειραγώγησης

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η φιλολογία υπέρ του μετασχηματισμού του συστήματος της δικομματικής εναλλαγής σε σύστημα διπολικής εναλλαγής. Αν και επί του παρόντος ο λόγος περί «πόλου» αφορά σενάρια κεντροαριστερά, όπου «παίζουν» το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, όλη αυτή η συζήτηση και οι διεργασίες σ' αυτή την κατεύθυνση απηχούν την ανησυχία της άρχουσας τάξης μπροστά στη διαπίστωση ότι το πολιτικό σύστημα που εκφράζει τα συμφέροντά της απαξιώνεται στη συνείδηση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων του μόχθου, που προβληματίζονται και αναζητούν διέξοδο.

Μια σειρά αστικά ΜΜΕ γράφουν και ξαναγράφουν για το ενδεχόμενο συνεύρεσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Σημαίνοντα στελέχη και των δύο χώρων επιχειρηματολογούν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Προχτές ήταν ο Λ. Κύρκος και ο Ν. Κωνσταντόπουλος από την πλευρά του ΣΥΝ. Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρον το εύρημα δημοσκόπησης ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τάσσονται σε ποσοστό 60% υπέρ της συγκρότησης κεντροαριστερής κυβέρνησης, αφού έχει ήδη απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας τριών σημείων. Τις δηλώσεις Κύρκου και Κωνσταντόπουλου έσπευσε να επικροτήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος χτες επιπρόσθετα αναρωτήθηκε «γιατί να μη δούμε στο μέλλον και κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα μας;» και πρότεινε «να ανοίξουμε ένα φόρουμ διαλόγου με το Συνασπισμό και να συζητήσουμε». Επικαλέστηκε δε ως παράδειγμα συνένωσης κομμάτων αυτό της Ιταλίας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και στην Ελλάδα «κάτι ψήνεται» για λαϊκή κατανάλωση. Το αστικό πολιτικό σύστημα είναι βέβαιο ότι θα πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προκειμένου να ανακόψει μια πορεία ριζοσπαστικοποίησης πλατιών λαϊκών δυνάμεων που εκφράστηκαν στις εκλογές με την ενίσχυση του ΚΚΕ, που εκφράζεται μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Προκειμένου να παρεμποδίσει ανθρώπους του μόχθου απ' το να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ανακόψουν τάσεις ριζοσπαστικοποίησης και προσέγγισης μιας φιλολαϊκής διεξόδου στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας και τον εγκλωβισμό σε δήθεν προοδευτικές λύσεις διαχείρισης των λαϊκών προβλημάτων στα πλαίσια του συστήματος. Ο νέος εκλογικός νόμος, με πρόβλεψη πριμοδότησης του πρώτου κόμματος με 50 έδρες, δείχνει την επιμονή στις ισχυρές κυβερνήσεις. Και τα σενάρια κεντροαριστερών σχημάτων, εκεί ακριβώς αποσκοπούν, να αποπροσανατολίσουν, να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες στο λαό, να υφαρπάξουν την εμπιστοσύνη του για μια ακόμα φορά. Αντικειμενικά σ' αυτούς τους σχεδιασμούς σιγοντάρει ο Συνασπισμός με τη συγκεκριμένη στάση του.

Ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ, είτε μόνα τους είτε σε ευρύτερους συμμαχικούς σχηματισμούς, δεν αλλάζουν. Εχουν χαράξει δρόμο. Εχουν κοινή αντιλαϊκή στρατηγική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ο λαός να παραδειγματιστεί απ' τα όσα παρόμοια συνέβησαν στις πλάτες άλλων λαών της Ευρώπης. Να τα εγκαταλείψει, όσο νωρίτερα το κάνει τόσο καλύτερα για τα συμφέροντά του. Το δικό του δίκιο βρίσκεται αλλού, στην ενίσχυση του ΚΚΕ, στην ταξική πάλη, στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ