Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΚΙΜ ΜΠΟΡΝΧΑΚ
1.000 μίλια έρωτα

«Η περιπετειώδης ζωή της Ούσι Ομπερμάγιερ, της γυναίκας - σύμβολο της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της γυναικείας χειραφέτησης στη Γερμανία, στη δεκαετία του '70, γίνεται μια απολαυστική ταινία, γυρισμένη σε Γερμανία, Ινδία και Μεξικό. Σεξ, ναρκωτικά και ροκ-εν-ρολ, είναι τα συστατικά της ταινίας αυτής, που λειτουργεί και σαν ένα ιστορικό αλμανάκ... Μια γεύση από το Βερολίνο του 1968, ένα κρυφό κοίταγμα από την κλειδαρότρυπα στα δωμάτια των Rolling Stones, ένα μακρύ ταξίδι στα βάθη της Αφρικής και της Ινδίας, ένας ύμνος στην ελευθερία και την αγάπη για τη ζωή».

Τα παραπάνω είναι μέρος της περίληψης της ταινίας. Σας τα μεταφέρω ατόφια για να καταλάβετε για τι είδους καλλιτεχνικό έργο μιλάμε! Μιλάμε για μια ταινία, η οποία δεν έχει ούτε την ελάχιστη καλλιτεχνική και κοινωνική ευθύνη. Ηρωοποιεί άκριτα, για να μην πω σκόπιμα, ένα άδειο κορίτσι, που στα δεκαέξι του έφυγε από το σπίτι του και αφού σπατάλησε τη ζωή του «στο σεξ, τα ναρκωτικά και το ροκ-εν-ρολ», χωρίς να την ακουμπήσει η πολιτική, ούτε καν το ξεσήκωμα του '68, ούτε ο πόλεμος στο Βιετνάμ, παρότι δίπλα της έβραζε ο τόπος, και σήμερα, πια, κουρασμένη από την έντονη ζωή «ζει πλούσια σε κάποιο τροπικό νησί». Η κυρία αυτή, για να βρίσκει χρήματα για τα ταξίδια της και την «ανέμελη» ζωή της, δάνειζε το γυμνό κορμί της στα εξώφυλλα του Playboy και σε άλλα του ιδίου φυράματος περιοδικά.

Αυτή η «θαυμάσια» γυναίκα, αυτό το πρότυπο «χειραφέτησης», στην ταινία του κ. Μπορνχάκ παρουσιάζεται σαν ένα άξιο και γοητευτικό κοινωνικό πρότυπο. Σαν παράδειγμα για μίμηση! Το ευτυχισμένο τέλος της, άλλωστε (σήμερα ζει πλούσια και ευτυχισμένη σε ένα τροπικό νησί), διώχνει κάθε φόβο για αναποδιές! Ούτε μια κριτική ματιά. Ούτε ένα κριτικό σχόλιο! Και μετά απορούμε, πώς γεμίζουν οι κοινωνικές χωματερές σύριγγες! Πώς το κάθε νόστιμο κοριτσάκι γίνεται γλάστρα και κουνάει τα γυμνά οπίσθιά του χειροκροτούμενο από τη μάνα της και τον πατέρα της, κάτω από την καθοδήγηση του κάθε τηλεοπτικού μικροαπατεωνίσκου!

Φαίνεται να ξεπέφτω σε ηθικολογία! Δεν έχω, δυστυχώς, άλλα όπλα! Θέλω να προειδοποιήσω. Αυτά τα έργα, παρότι μοιάζουν, δεν είναι καθόλου αθώα. Λειτουργούν σαν προπομποί! Σαν κράχτες! Καλλιεργούνε το έδαφος, λειαίνουν τις συνειδήσεις και στέλνουν χιλιάδες κορίτσια στην μπάρα! Θυμίζω, απλώς, πως η βιομηχανία πορνό είναι η τέταρτη κατά σειρά σε κέρδη βιομηχανία στον κόσμο.

Παίζουν: Ναταλία Αβελον, Ματίας Σβεϊνγκχόφερ, Μίλαν Πέσχελ, Γκιόργκ Φρίντιχ, κ.ά.

..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ