Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Απεργούν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις μεταφορές. Κινητοποιήσεις και από τους φοιτητές

Από τη συγκέντρωση απεργών σιδηροδρομικών στη Μασσαλία

Associated Press

Από τη συγκέντρωση απεργών σιδηροδρομικών στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με τους δημόσιους υπαλλήλους όλων των κλάδων θα συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους, σήμερα, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των οποίων τα έξι από τα επτά συνδικάτα ψήφισαν για συνέχιση της απεργίας τους για έβδομη μέρα, διεκδικώντας να μην καταργηθούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, που υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά καθεστώτα, δηλαδή στην κατηγορία Βαρέων και Ανθυγιεινών. Τα συνδικάτα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι αύριο, Τετάρτη, θα συμμετάσχουν στις πρώτες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν ανά επιχείρηση με τη συμμετοχή, εκτός των διοικήσεων, και εκπροσώπων της κυβέρνησης.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υποστήριζαν ότι αποτελεί μια «πρώτη νίκη» το γεγονός ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε την κατηγορηματική της άρνηση για πραγματοποίηση της όποιας συνάντησης αν δεν τερματιστούν οι απεργίες. Από την άλλη, βέβαια, ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, επαναλάμβανε, χτες, ότι οι «μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν», τονίζοντας ότι «με την έναρξη των συνομιλιών, σταδιακά θα πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς». Τα συνδικάτα, πάντως, δεν έχουν αποσαφηνίσει αν θα συνεχίσουν την απεργία τους και αύριο, Τετάρτη.

Σήμερα, πάντως, στους δρόμους, αν και πιθανότατα όχι σε κοινές συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους στις μεταφορές, θα βρεθούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των κλάδων, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση περικοπής των θέσεων εργασίας, μετατροπής της λειτουργίας του δημοσίου και αλλαγής του τρόπου μισθοδοσίας και επαγγελματικής τους εξέλιξης. Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να αναμένονται σοβαρά προβλήματα και στις πτήσεις.

Τέλος, στις σημερινές κινητοποιήσεις το «παρών» θα δώσουν και οι φοιτητικές ενώσεις των Πανεπιστημίων που βρίσκονται υπό κατάληψη διαμαρτυρόμενες για το νομοσχέδιο που επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να δέχονται ιδιωτικές χορηγίες και να θεσμοθετήσουν δίδακτρα.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίσης στο Παρίσι αντιδιαδήλωση ενάντια στην απεργία από μια υποτίθεται μη κυβερνητική οργάνωση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κινητοποίηση των δυνάμεων που στηρίζουν τον Σαρκοζί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ