Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανθρωποθυσίες στο βωμό του κεφαλαίου

Τρεις νεκροί εργάτες για κάθε 1 εκατομμύριο τόνους κάρβουνο

Τουλάχιστον 69 είναι τα θύματα από έκρηξη που σημειώθηκε στο ανθρακωρυχείο «Ζασιάντκο» της περιοχής του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτου Ανάγκης της χώρας. Ελάχιστες είναι οι ελπίδες και για περίπου άλλους 40 εργάτες των οποίων η τύχη αγνοείται.

Περίπου 350 εργάτες έχουν βγει σώοι στην επιφάνεια μέχρι στιγμής. Από τους διασωθέντες 27 εργάτες, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ένας εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Την έκρηξη προκάλεσε το μεθάνιο που είχε συσσωρευτεί στις στοές, σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων. Η φωτιά και ο καπνός καθιστούσαν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ δυσκολεύουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Τα ατυχήματα στα ορυχεία της Ουκρανίας είναι συχνά και, πολλές φορές, θανατηφόρα. Το 2007, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έχασαν τη ζωή τους γύρω στους 80 ανθρακωρύχους και πάνω από 5.000 τραυματίστηκαν. Ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί το 2006 έφτασαν τους 170, τα συνδικάτα της Ουκρανίας θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός νεκρών είναι διπλάσιος (!) από τον επίσημο.

Το ανθρακωρυχείο «Ζασιάντκο» είναι το πιο κερδοφόρο και το πιο επικίνδυνο ορυχείο της Ουκρανίας. Εκεί εξορύσσεται το 4-5% του άνθρακα της Ουκρανίας, που δίνει καθαρά κέρδη 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στους ιδιοκτήτες του ανθρακωρυχείου. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια στο συγκεκριμένο ορυχείο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 ανθρακωρύχοι.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» η Ταμίλα Γιαμπρόβα, Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών της Ουκρανίας: «Οι βασικές αιτίες του ατυχήματος, όπως έχουν δείξει οι ανάλογες πρόσφατες καταστάσεις, βρίσκονται στην υποβάθμιση της ασφάλειας της εργασίας στα ορυχεία, που εκφράζεται με την τεχνολογική καθυστέρηση, αφού εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή ανανέωση των μέσων παραγωγής, με την υποβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου και των κανόνων ασφαλείας. Πρόκειται δηλαδή για την ασυδοσία του καπιταλιστικού συστήματος, τη σκληρή εκμετάλλευση των εργατών, για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι εργάτες χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν πως όσο τα συνδικάτα τους θα ελέγχονται από αντιδραστικές δυνάμεις, που σιωπούν και δεν οργανώνουν την πάλη τους, η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ