Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι συνέπειες της «ενοποίησης» στον ΟΑΕΕ

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση και τους καλοθελητές της για τα «καλά» της «ενοποίησης» των Ταμείων, παραθέτουμε ορισμένα από τα οικονομικά στοιχεία που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο οποίος προέκυψε από την ενοποίηση των τριών Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ. Γράφουν ανάμεσα σε άλλα οι συνταξιούχοι, υπενθυμίζοντας τα όσα έλεγαν σε άλλη, παλιότερη επιστολή τους, τον Οκτώβρη του 2006, περίοδο κατά την οποία ολοκληρωνόταν η «ενοποίηση» που ξεκίνησε τυπικά το 1999:

«

Ενα από τα σοβαρά προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος φορέας (ΟΑΕΕ) είναι το οικονομικό, προεξαρχόντων των οργανικών ελλειμμάτων που παρουσιάζουν κατά κύριο λόγο τα δύο άλλα Ταμεία ΤΑΕ, ΤΣΑ και που την περίοδο εκείνη (σ.σ. Οκτώβρης 2006), μαζί με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε τρίτους, ξεπερνούσαν τα 735 εκατομμύρια ευρώ (...) Σας επισημαίνουμε ακόμη ότι τα δύο Ταμεία ΤΑΕ και ΤΣΑ χρηματοδοτούνταν από τα χρήματα του ΛΑΦΚΑ. Μετά την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, θα έπρεπε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους με τα αντίστοιχα ποσά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι να φορτώνονται τα ποσά αυτά στον νέο Οργανισμό (ΟΑΕΕ) και ειδικά στο πρώην ΤΕΒΕ, που δεν είχε καμιά υποχρέωση προς αυτά.

Τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά το ασφαλιστικό σύστημα - σημειώνουν οι συνταξιούχοι - καταρρέουν εξαιτίας των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα, που προβλέπουν αύξηση εισφορών και μείωση συντάξεων, τη μελλοντική σταδιακή κατάργηση της αρχικής θεσμοθετημένης, 33%, κρατικής συμμετοχής, που δυστυχώς σήμερα μόλις και αγγίζει το 2,50%. (...) Οι συνέπειες όλων των παραπάνω είναι, μετά από ένα οκτάμηνο, ο ΟΑΕΕ να βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Οι υποχρεώσεις προς τρίτους (31/8/2007) να ανέρχονται στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες Υγείας, μετά την ενοποίηση, έχουν, μέχρι 31/8/07, υπερβεί κατά 275 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006».

Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται επίσης στην επιστολή της Ομοσπονδίας, στις 19/9/2007 ρευστοποιήθηκαν περιουσιακά στοιχεία - αποθεματικά του ΟΑΕΕ (30% ομολόγων δεκαετούς διάρκειας ελληνικού δημοσίου και διαφόρων μετοχών, συνολικής αξίας 107 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ) για να μπορέσει ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Οκτώβρη 2007 σε μισθούς, συντάξεις και διοικητικά έξοδα. Τα προβλήματα μεγιστοποιούνται το μήνα Δεκέμβρη 2007, που οι υποχρεώσεις του ΟΑΕΕ σε μισθούς, συντάξεις, δώρα Χριστουγέννων κλπ. θα υπερβούν τα 550-600 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή είναι μία πλευρά της περίφημης «ενοποίησης», όπως την εμπέδωσαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εύκολα γίνεται αντιληπτό τι θα συμβεί αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ένα Ταμείο μισθωτών με «προϋποθέσεις ΙΚΑ». Και να σκεφτεί κανείς ότι, πέραν όλων των άλλων, ο ΟΑΕΕ δίνει και τη μικρότερη κατώτερη σύνταξη συγκριτικά με όλα τα Ταμεία. Μόλις 386,15 ευρώ! Και γίνεται επίσης εύκολα αντιληπτό γιατί πάνε σε ενοποίηση Ταμείων. Αφ' ενός για να ισοπεδώσουν τις συντάξεις στο ύψος των κατώτερων και αφ' ετέρου για να απαλλάξουν σε μια πορεία κράτος και εργοδοσία από τις εισφορές φορτώνοντάς τες στους εργαζόμενους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ