Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
«Οχι» στην αύξηση παραγωγής

ΡΙΑΝΤ.--

Με τη διαβεβαίωση, σε κοινό ανακοινωθέν, ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου θα συνεχίσουν να «τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά με τρόπο επαρκή και αξιόπιστο», ολοκληρώθηκε η τρίτη Σύνοδος Κορυφής του ΟΠΕΚ, από την ίδρυσή του, το 1960. Η σύνοδος, που συνέπεσε με την τρελή κούρσα των τιμών του μαύρου χρυσού, πάντως, σημαδεύτηκε και από τις διαφωνίες που πυροδότησε η πρόταση του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ, την οποία υποστήριξε ο Βενεζουελάνος ομόλογός του, Ούγκο Τσάβες, για εγκατάλειψη του δολαρίου στις πετρελαϊκές συναλλαγές του Οργανισμού και υιοθέτηση του ευρώ.

Οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν ότι δε χρειάζεται να γίνει καμία αύξηση των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου, κρίνοντας ότι η αύξηση των τιμών δε σχετίζεται με έλλειψη στην πετρελαϊκή παραγωγή. Ενδεικτικό, πάντως, είναι ότι χθες η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περαιτέρω φθάνοντας στις ασιατικές αγορές, που άνοιξαν πρώτες, τα 94,50 δολάρια το βαρέλι.

Επίσης, στο τελικό ανακοινωθέν, που είναι γενικόλογο δεδομένης της ετερογένειας του οργανισμού, υπογραμμίζουν τη «σημασία διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα των ενεργειακών αγορών και οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα». Τέλος, τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης «τεχνολογιών καθαρού πετρελαίου», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες που περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο εκλύεται με την καύση των υδρογονανθράκων.

Μέλη του ΟΠΕΚ είναι οι Αλγερία, Αγκόλα, Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Κατάρ και Βενεζουέλα. Επίσης, επανεντάχθηκε, μετά την αποχώρησή του το 1992, ο Ισημερινός. Της συνόδου κορυφής του Ριάντ έχουν προηγηθεί αυτή του Αλγερίου το 1975 και του Καράκας το 2000.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ