Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Προσφορές» ενόψει διεθνούς συνόδου

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Δυόμισι ώρες συζήτησαν, χθες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στην τελευταία συνάντηση που είχαν πριν από τη διεθνή σύνοδο που οργανώνουν οι ΗΠΑ στην Ανάπολις, της οποίας η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμπάς και Ολμέρτ προσπάθησαν να καταλήξουν σε ορισμένες κοινές προτάσεις. Προς το παρόν, πάντως, οι διαφωνίες των δύο πλευρών, παρά τον διπλωματικό οργασμό που επικρατεί στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα με τις επισκέψεις του Γάλλου και του Βρετανού υπουργών Εξωτερικών, δε φαίνεται να γεφυρώνονται. Κομβικό, όπως όλα δείχνουν, είναι το θέμα των εποικισμών, καθώς η ισραηλινή πλευρά αρνείται να συμπεριλάβει σε οποιοδήποτε κείμενο το μέλλον των μεγάλων εποικιστικών συγκροτημάτων στη Δ. Οχθη, κάτι που ζητούν επιμόνως οι Παλαιστίνιοι.

Ο Εχούντ Ολμέρτ αρκέστηκε, χθες, σε μια ανακοίνωση «παγώματος» της κατασκευής «νέων εποικισμών» στη Δ. Οχθη. Σε μια δεύτερη κίνηση ο Ολμέρτ ανακοίνωσε και την απελευθέρωση άλλων 450 Παλαιστινίων κρατουμένων, πολύ λιγότερων από όσους ζητά ο Αμπάς.

Τέλος, σε μια ύστατη προσπάθεια «δημιουργίας καλού κλίματος», ο Τόνι Μπλερ, ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου, δημοσιοποίησε την έναρξη 4 προγραμμάτων «ενίσχυσης της παλαιστινιακής οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Την «προσφορά» της κατέθεσε και η ΕΕ, με τον Χαβιέ Σολάνα να εκπονεί κείμενο όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «στην Ανάπολις πρέπει να τεθούν οι βάσεις συζήτησης για το τελικό καθεστώς».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει. Η σχετική συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ