Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησαν τις «τέσσερις γενιές φοιτητικού κινήματος»

Από την εκδήλωση στο Φυσικομαθηματικό
Από την εκδήλωση στο Φυσικομαθηματικό
Με μια εκδήλωση, με θέμα «Τέσσερις γενιές φοιτητικού κινήματος» σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, αλλά και με πολλά ιστορικά στοιχεία για το νεολαιίστικο κίνημα στην Ελλάδα, τίμησε χτες η Τομεακή Οργάνωση Φυσικομαθηματικής της ΚΝΕ τα 34 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή ντοκουμέντων και βίντεο, τραγούδια από συγκρότημα και χορωδία των φοιτητών, απαγγελία ποιημάτων, αλλά και ανάγνωση χρονικού με τις λαμπρότερες σελίδες των αγώνων της νεολαίας στο πλευρό του λαού. Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσε η παρουσία και η ομιλία του Φοίβου Τσέκερη, επίτιμου γραμματέα της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος μοιράστηκε με τους φοιτητές μαρτυρίες και βιώματα για το πώς οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνέβαλαν μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ και έπειτα της ΕΠΟΝ στην αντιφασιστική πάλη του λαού.

Κεντρικός ομιλητής, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε αναλυτικά και στις τέσσερις γενιές του φοιτητικού κινήματος, παραθέτοντας και ιστορικά στοιχεία, από τη συμβολή του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας μέσα από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, μέσα από τη νεολαία της ΕΔΑ, στην ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας για θέματα Παιδείας, γνώσης, μόρφωσης, πολιτισμού. Αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968 και στο σημαντικό ρόλο του «ΟΔΗΓΗΤΗ» τα χρόνια της χούντας.

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής
«Στη σημερινή κατάσταση, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι δυσκολίες είναι αλλιώτικες. Τότε ήταν κυρίαρχο στοιχείο η βία με πράξεις βίας του αστικού κράτους. Σήμερα, είναι η βία με άλλες μορφές», υπογράμμισε. Μιλώντας στους φοιτητές είπε πως όσοι συνειδητοποιούν τον κίνδυνο από την επέλαση των αντιδραστικών μέτρων στην Παιδεία, δεν αρκεί να δυσανασχετούν. «Αγώνες, βέβαια, γίνονται για την Παιδεία και μάλιστα με διάρκεια, δυναμισμό, μαζικότητα, και θα συνεχιστούν», σημείωσε, «η αποτελεσματικότητά τους, όμως, θα ενισχύεται μόνο στο βαθμό που θα παίρνουν χαρακτήρα παλλαϊκής αντεπίθεσης».

Οπως είπε, πρώτα από όλους η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν καλούνται να ανοίξουν το δρόμο για πραγματικά λαϊκή Παιδεία, με λαϊκή Οικονομία και Εξουσία. «Ωστε όλα τα κοινωνικά αγαθά, υλικά και πνευματικά, όπως η Παιδεία και η επιστημονική έρευνα, που σήμερα είναι προνόμιο και μονοπώλιο της αστικής τάξης, να περάσουν στον κοινωνικό προγραμματισμό και έλεγχο από τους ίδιους τους δημιουργούς τους και να γίνουν κτήμα όλης της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα σημείωσε: «Χρειαζόμαστε Συλλόγους μαζικούς, αγωνιστικούς, ζωντανούς, όπου θα συμμετέχουν και θα έχουν λόγο όλοι οι φοιτητές! Οργανα και εκπροσώπους μαχητές και μπροστάρηδες στην οργάνωση της πάλης για κάθε πρόβλημα. Να αποκτήσει το κίνημα πανελλαδική οργάνωση και έκφραση, να συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ. Χρειαζόμαστε φοιτητικό κίνημα οργανωμένο, ισχυρό και διεκδικητικό, που θα παλεύει με την εργατική τάξη κι όλο το λαό», επισήμανε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ