Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαναφέρει την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

Προώθηση της αναθεώρησης του άρθρου 16 και ημίμετρα για τη βελτίωση των υποδομών των σχολείων ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των συναρμόδιων υπουργών της ΕΕ

Την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για να μπει ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, επαναφέρει στην επικαιρότητα η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον πρωθυπουργό. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας, για το θέμα η Βουλή «θα συζητήσει διεξοδικά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν, με ευθύνη και πιστεύω χωρίς ιδεοληψίες για το ζήτημα». Προφανώς, ως ιδεοληψίες ο υπουργός θεωρεί τη διεκδίκηση μιας πραγματικής αναβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε μια πολιτική που ήδη ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, την κάνει ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, υποβαθμίζει το περιεχόμενό της και την προσανατολίζει πλήρως στις ανάγκες της αγοράς μακριά από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Είναι ενταγμένη στη συνολική στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, που, με προσήλωση, υπηρετεί η κυβέρνηση και αντιπαλεύουν τα κομμάτια εκείνα του λαού που διεκδικούν μια Παιδεία, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Μια στρατηγική που θα συζητηθεί και αύριο στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, όπου θα εξεταστούν τα μέτρα προώθησης της στρατηγικής της Λισαβόνας στην Παιδεία.

Στο μεταξύ χτες, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, τούς οποίους τα προβλήματα της Παιδείας έχουν βγάλει στο δρόμο, ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε μ' ένα γενικόλογο τρόπο μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών των σχολείων. Μάλιστα, δήλωσε προκλητικά ότι οι καταλήψεις «μειώνονται σταδιακά», επειδή η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και επέλυσε τα ζητήματα της έλλειψης βιβλίων και καθηγητών, τη στιγμή που οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται πολύμορφα, παρά την επιστράτευση από την κυβέρνηση των διαφόρων μηχανισμών καταστολής των μαθητικών αγώνων (εισαγγελείς, στελέχη της εκπαίδευσης, «αγανακτισμένους γονείς»).

Και ενώ οι μαθητές προβάλλουν ένα πλαίσιο αιτημάτων που στρέφεται ενάντια σε όλα εκείνα που υποβαθμίζουν το σχολείο, που το ιδιωτικοποιούν, που υπονομεύουν το μέλλον τους και η κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην αντιλαϊκή της πολιτική, ο υπουργός Παιδείας απάντησε χτες με την εξαγγελία του «έξυπνου σχολείου», που «θα ενσωματώνει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας». Ανάμεσα σε άλλα, εξήγγειλε 1.033 νηπιαγωγεία μέχρι το 2012, ενώ για τις υποδομές της ανώτατης εκπαίδευσης είπε ότι αξιοποιούνται οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που βέβαια σημαίνουν τεράστια κέρδη για τους ιδιώτες και ένταση της παρέμβασής τους στο χώρο της Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ