Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μπαμ και κάτω

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Η αστυνομία κάνει τη δουλιά της...

Μπαμ και κάτω! 45 χρονώ και περπατάει νύχτα στη δημοσιά Φλώρινας - Αμυνταίου; Εγκληματίας θα 'ναι. Χτύπημα άμεσο και πισώπλατο μάλιστα, από αστυνομικό που έκανε τη «δουλιά του».

Εννιά χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο διαχειρίζονται 2 τρισ. δολάρια, 351 από αυτές διαχειρίζονται πάνω από 1 δισ. δολάρια η κάθε μία. Είναι τα περίφημα hedge funds. Νόμιμα, νομιμότατα μαγαζιά. Ψάχνουν να βρουν ποια εταιρεία θα φουντάρει, επενδύουν εκεί και φροντίζουν στη συνέχεια να φουντάρει πράγματι. Στο ενδιάμεσο, τεράστια ποσά αγνώστου προελεύσεως έχουν κάνει τον κύκλο τους, έχουν πλυθεί και αποδίδονται μετά καθαρά ως κέρδη από επενδύσεις. Ενα τέτοιο hedge funds έχει τίτλο «Kynicos» κι ανήκει σε κάποιον ελληνικής καταγωγής Jim Chanos. Ενα άλλο έχει τίτλο «Pirate Capital» (Πειρατικό Κεφάλαιο). Τα κεφάλαια αυτά κυκλοφορούν νόμιμα και ειδικότητά τους είναι ακριβώς το πισώπλατο χτύπημα. Το ίδρυμα Σόρος, αυτό που χρηματοδοτεί και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα Βαλκάνια, είναι διαχειριστής τέτοιων κεφαλαίων (τα στοιχεία στο χτεσινό «Ποντίκι»).

Πάμε στα καθημερινά: 67 συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα - κατά τον Τύπο - δεν έγιναν! Αυτό αποφάσισαν εντελώς συμπτωματικά οι διευθυντές όλων μαζί των αστικών μέσων ενημέρωσης. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου για την Κοινωνική Ασφάλιση εξαφανίστηκαν! Δεν υπάρχουν ούτε ως μονόστηλο. Αν δεν υπήρχαν ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» να καταγράψουν το γεγονός καθένας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι διαδηλώσεις δεν έγιναν ποτέ.

Εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα «έκαναν τη δουλιά τους». Γάνωσαν τα μυαλά των ανθρώπων δείχνοντάς του έναν εχθρό που δεν υπάρχει, συλλήβδην όλους τους κατοίκους των Ζωνιανών, νομιμοποίησαν την ανεξέλεγκτη δράση της αστυνομίας, εξηγώντας πόσο επικίνδυνοι είναι κάτι γέροντες με γκλίτσα, ξέπλυναν όσους καλύπτουν πολιτικά τη μαφία των ναρκωτικών, διαβεβαιώνοντας ότι πράγματι πρόκειται για έντιμους ανθρώπους οι περιουσίες των οποίων προέρχονται από την καλλιέργεια τσαγιού στα όρη.

Στο μεταξύ, ακούγονται και κάτι άγνωστες λέξεις: «Τους σέβομαι», λέει ο Ανωγειανός για τους Ζωνιανούς, που άλλοι θα προσπαθήσουν να σε πείσουν πως είναι κάτι σαν προαιώνιοι εχθροί. Ξέρουν οι άνθρωποι στα όρη την αλήθεια. Μ' αυτήν ζουν στο πέρασμα των χρόνων. Γιατί πολύ απλά δε ζεις αλλιώς εκεί πάνω. Πού να μάθει η καταστολή τι πάει να πει αλληλεγγύη, όταν στο είναι της υπάρχει ως αξία το κάρφωμα, το διαίρει και βασίλευε;

Διαδηλώνουμε σήμερα με πείσμα και κόντρα στα ΜΜΕ που - κάνοντας τη δουλιά τους - προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα παιδιά που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι εγκληματίες. Τα παιδιά διαδηλώνουν στο φως της μέρας. Η αστική τάξη χτυπάει νύχτα και πισώπλατα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ