Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Δείχνει το δρόμο και την προοπτική της εργατικής τάξης»

Σε εκδήλωση της ΚΟ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας

Από την εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων

Πέτροβας Σπύρος

Από την εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων
Τα διαχρονικά και επίκαιρα διδάγματα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που αποτελούν πολύτιμη και σημαντική παρακαταθήκη στην προοπτική η εργατική τάξη να υλοποιήσει την ιστορική αποστολή της, «να απαλλαγεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να απελευθερώσει τον εαυτό της και μαζί όλα τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και καταπίεση», καθώς και η πολιτική πρόταση και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ για την προώθηση και υλοποίηση αυτού του στόχου, αναδείχτηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στα Γιάννενα η ΚΟΒ Πανεπιστημίου, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ.

Στη σημασία και τα μηνύματα που περικλείει η επέτειος των 90 χρόνων από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση αναφέρθηκε η ομιλήτρια. Σημείωσε πως η Οχτωβριανή Επανάσταση «σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας επί πολλές δεκαετίες, σήμανε το άνοιγμα του δρόμου για το πέρασμα της ανθρωπότητας από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας». Και «δείχνει τον αναντικατάστατο ρόλο του ηγετικού καθοδηγητικού παράγοντα της σοσιαλιστικής επανάστασης του κομμουνιστικού κόμματος, ως κόμματος νέου τύπου, σε σχέση με τις συμβιβασμένες λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, σε σχέση με τη δύναμη που μπορεί να προκαλέσει ο προλεταριακός διεθνισμός και η επαναστατική θεωρία συνυφασμένη με την επαναστατική πράξη».

Σχετικά με τις αντεπαναστατικές ανατροπές της περιόδου 1989 - 1991, λάθη και παρεκκλίσεις που έγιναν κατά την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι «κάθε άλλο παρά ακυρώνουν την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα. Πολύ περισσότερο, υπογράμμισε, δεν ακυρώνουν το χαρακτήρα της εποχής που παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, που συμβολικά εγκαινιάστηκε αυτό το πέρασμα με τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση».

Στη συνέχεια, η Λουίζα Ράζου αναφέρθηκε στην 90χρονη πλούσια ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος και την αδιαμφισβήτητη συμβολή του στην ανάπτυξη ταξικών αγώνων του λαού. Την πάλη για την κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση και τη δημιουργία προϋποθέσεων για το σοσιαλιστικό πέρασμα της χώρας μας μέσα από μια διαδικασία σκληρών αναμετρήσεων και ταξικών συγκρούσεων.

«Από αυτή τη σκοπιά, όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ επιδίωξε να διαμορφώνει επαναστατική στρατηγική που καταγραφόταν κάθε φορά στο Πρόγραμμα το οποίο επεξεργαζόμασταν σαν Κόμμα», είπε η Λουίζα Ράζου, επισημαίνοντας ότι «το Πρόγραμμα ενός κομμουνιστικού κόμματος δεν είναι ένα τυχαίο μανιφέστο, αποτελεί την επεξεργασία της στρατηγικής και τακτικής του στις κάθε φορά συνθήκες». Σε αυτές τις σημερινές συνθήκες, όπου βαθαίνει η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας σαν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής ανάπτυξης του καπιταλισμού. Και η οποία εκφράζεται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας με την αύξηση της φτώχειας από τη μια και τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, είπε η Λουίζα Ράζου, τονίζοντας: «Ζούμε στο ανώτατο και τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού που είναι ο ιμπεριαλισμός. Ενας καπιταλισμός που σαπίζει, είναι γερασμένος, υπερώριμος και μόνο η επαναστατική ανατροπή θα μπορέσει να μας απαλλάξει από αυτά τα ιμπεριαλιστικά δεσμά».

Απαντώντας στο ζήτημα πώς η εργατική τάξη και ο λαός θα απαλλαγούν από τα δεσμά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και εξάρτησης, σημείωσε: «Η απάντηση δεν είναι άλλη από το να προχωρήσει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της στη σοσιαλιστική επανάσταση και στην έναρξη της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού». Αναλύοντας την πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση η Λουίζα Ράζου στάθηκε αναλυτικά στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ και την πρόταση δημιουργίας του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, τη στρατηγική επιλογή της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ώστε να διαμορφώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του υποκειμενικού παράγοντα για τη σοσιαλιστική επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ