Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Υπεύθυνοι οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών

Σφυροκόπησαν την κυβερνητική πολιτική για τα Βαλκάνια οι κομμουνιστές βουλευτές, κατά την ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής

Η Ελλάδα επιδιώκει τη λύση του θέματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και στόχος της παραμένει η εξεύρεση λύσης στην κατεύθυνση της σύνθετης ονομασίας, δήλωσε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Ταυτόχρονα τόνισε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να είναι θέμα πρόωρων εκλογών, γιατί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν τις χωρίζουν σοβαρές διαφωνίες για το πρόβλημα αυτό.

Κατά την ενημέρωση, η υπουργός δεν αποκάλυψε το παραμικρό για τις προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, επικαλούμενη τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ενώ κάλεσε την πλευρά των Σκοπίων να εγκαταλείψει την «αδιαλλαξία» στο θέμα της ονομασίας.

Η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι η τωρινή περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για την επίλυση του θέματος και ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση γίνεται για «σύνθετη ονομασία» και όχι για διπλή ονομασία (άλλο όνομα για τη διεθνή κοινότητα και άλλο για τις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα). Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 έχει αναλάβει τη δέσμευση να συμφωνήσει με τη γειτονική χώρα σε «κοινά αποδεκτή ονομασία».

Η χώρα μας, τόνισε, δεν επιδιώκει αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και σχολιάζοντας τις πολεμοκάπηλες δηλώσεις Ανθιμου, είπε ότι αυτές δεν εκφράζουν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ΕΕ και είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής της επικύρωσης της νέας «Ευρωσυνθήκης» και για αυτό σύντομα η κυβέρνηση θα εισηγηθεί την κύρωσή της από το Κοινοβούλιο. Δήλωσε για μία ακόμα φορά αντίθετη με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την κύρωσή της, ισχυριζόμενη ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι αρκετά σύνθετα και δε λύνονται με ένα ναι ή ένα όχι.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Στις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, που είναι μέλη της Επιτροπής, υπενθύμισαν μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που από το 1992 είχε ταχθεί κατά της εθνικιστικής υστερίας για το θέμα των Σκοπίων και σήμερα δικαιώνεται.

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι τα προβλήματα στην περιοχή των Βαλκανίων έχουν συγκεκριμένες αιτίες που δεν είναι άλλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, είπε, προέρχεται από τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων του ιμπεριαλισμού και υπενθύμισε ότι η θέση του ΚΚΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ δικαιώθηκε, ενώ από τα άλλα κόμματα δεν ακούγεται καμία αυτοκριτική για τη στάση τους. Ο βουλευτής ζήτησε να μάθει πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις προτάσεις Νίμιτς, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ανθιμου, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ανθιμος "κήρυξε τον πόλεμο" στη γειτονική χώρα, λέγοντας ότι πρέπει να πάρουμε όλα τα κομμάτια της Μακεδονίας. Να πάρει ξεκάθαρη θέση η κυβέρνηση και οι μητροπολίτες να ασχοληθούν με τα επουράνια και να αφήσουν τα εγκόσμια στις πολιτικές δυνάμεις».

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, αφού προωθείται η δημιουργία ενός ακόμα κράτους προτεκτοράτου και είπε ότι η κυβέρνηση συμπορεύεται με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη λύση της ανεξαρτητοποίησης αυτής της επαρχίας της Σερβίας.

Αναφερόμενος στην «Ευρωσυνθήκη», είπε ότι ο ηγετικός πυρήνας της ΕΕ, έχοντας επίγνωση ότι πρόκειται για αντιλαϊκό κατασκεύασμα, επισπεύδει την κύρωσή της από τα κοινοβούλια. Ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την επικύρωσή της και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα αγωνιστεί προκειμένου να μην περάσει η «Ευρωσυνθήκη».

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι εθνικιστικές φωνές δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη γειτονική χώρα και ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να συζητάμε το θέμα με την ΠΓΔΜ με την αντίληψη ότι είμαστε οι πιο πλούσιοι. Πάνω από 400 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή, είπε, και προχωρούν σε έναν αφόρητο πλουτισμό χωρίς να έχουν πρόβλημα με το όνομα. Με αφορμή τα επεισόδια στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ, είπε ότι η προώθηση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου θα είναι επικίνδυνη για την περιοχή, αφού θα δημιουργηθούν δύο προτεκτοράτα των ΗΠΑ.

Η σύνθετη ονομασία δίνει δυνατότητα για λύση, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, αλλά πρέπει να αποσαφηνιστούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την περιοχή. Είναι αυταπάτη, είπε, ότι τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα θα αγωνιστούν για τα συμφέροντα της χώρας μας, αφού αυτοί όπως είναι γνωστό μόνο θεό τους έχουν το κέρδος. Ο βουλευτής κατήγγειλε το ρόλο των διάφορων «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» και κατέθεσε επιστολές από τις οποίες προκύπτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών βάζει εμπόδια και δε χορηγεί βίζα σε συνδικαλιστές γειτονικών χωρών που καλούνται στη χώρα μας από τα ταξικά συνδικάτα.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των Βαλκανίων δεν έχουμε μόνο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και τα παιχνίδια των αγωγών Ενέργειας, τόνισε στην παρέμβασή του ο Κ. Αλυσανδράκης και υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εάν ενταχθεί η Αλβανία στο ΝΑΤΟ και ανεξαρτητοποιηθεί το Κοσσυφοπέδιο. Είπε ότι πρέπει να εξεταστεί ποια είναι η πηγή της αδιαλλαξίας των Σκοπίων και ανέφερε ότι δεν έχουν καμία δουλιά τα ελληνικά στρατεύματα σε χώρες των Βαλκανίων. Ο ρεαλισμός τον οποίο επικαλούνται αρκετοί, είπε, δεν πρέπει να είναι ο ρεαλισμός της υποταγής στη «νέα τάξη πραγμάτων», αλλά ο ρεαλισμός των λαών, οι οποίοι πρέπει να βγουν στο προσκήνιο αξιοποιώντας τη δύναμη που έχουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ