Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Πρόταση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σε λογικές επιδομάτων ...πτωχοκομείου με μπούσουλα την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ

Οσο κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου και των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, τόσο πυκνώνουν οι φωνές από το χώρο του κατεστημένου και των λογικών του ευρωμονόδρομου, που προτείνουν λύση για την αντιμετώπιση της φτώχειας με επιδόματα πτωχοκομείου. Ετσι, στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη σύσταση «Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης», προστέθηκε χτες η μελέτη του «Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών» (ΚΕΠΕ) με θέμα το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στην ΕΕ-15 και δυνατότητα εφαρμογής του στην Ελλάδα». Η μελέτη αυτή - τη συνέγραψαν οι ερευνητές Κ. Κωτσής και Θ. Μπαλφούσιας - προτείνει ως βάση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην Ελλάδα την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ, που από 1-1-2008 θα ανέλθει στα 330 ευρώ!

Ο προσανατολισμός της μελέτης κινείται αυστηρά στη λογική και φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας δε θίγουν σε καμιά περίπτωση την κερδοφορία και τα προνόμια του κεφαλαίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοιες λογικές έχει αποδεχτεί και ο ΣΥΝ, ενώ είχαν προβληθεί στο παρελθόν και από το ΠΑΣΟΚ.

Στην παρουσίαση της μελέτης του ΚΕΠΕ διατυπώθηκαν και επικίνδυνες απόψεις για τον ορισμό της φτώχειας, καθώς εκφράστηκε η αντιδραστική θέση ότι η φτώχεια είναι σχετική... Είμαι δηλαδή φτωχός, σε σχέση με κάποιον άλλο που είναι περισσότερο πλούσιος... Στα πλαίσια αυτά, ο καθηγητής του Παντείου κ. Τσακλόγλου υποστήριξε πως τα ποσοστά φτώχειας στην Ιρλανδία (μαζί με την Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ) είναι ...σχετικά (!) καθώς η μεγάλη αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος στη χώρα αυτή ωθεί ανοδικά και τη γραμμή φτώχειας.

Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (όπως ανέφεραν, ισχύει στις 14 χώρες - μέλη της ΕΕ και στην Κύπρο) μέσω της ανακατανομής των φόρων, την επέκταση της φορολογικής βάσης (επιβολή νέων φόρων), την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και την καταγραφή όλων γενικώς των εισοδημάτων ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης. Πάντα, κατά τους ίδιους, το εγγυημένο εισόδημα μπορεί να λάβει τη μορφή του αρνητικού φόρου για άτομα που ζουν κάτω από τη γραμμή της φτώχειας ή ενός σταθερού επιδόματος που θα χορηγείται από το κράτος, επίδομα το οποίο θα απορροφά και θα αντικαθιστά τα υπάρχοντα επιδόματα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ