Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Αίτημα υπαγωγής στο «χαμηλό» ΦΠΑ

Την υπαγωγή των γεωργικών μηχανημάτων και άλλων ειδών στο λεγόμενο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (9% αντί 19%) ζητάει και πάλι η κυβέρνηση από την ΕΕ, αίτημα που ήδη έχει κατατεθεί και στο παρελθόν, αλλά παραπέμπεται στις... ελληνικές καλένδες. Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομίας προς την ΕΕ, είναι πως η «δαπάνη αυτή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας» δίνοντας έμφαση στο ότι η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων ταυτόχρονα αποτελεί «δαπάνη στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων».

Το υπουργείο Οικονομίας ζήτησε επίσης από την ΕΕ την υπαγωγή στο «χαμηλό» συντελεστή ΦΠΑ και για:

  • Τα κράνη προστασίας των χρηστών μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.
  • Τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που παραδίδονται σε μαθητές, φοιτητές, πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Σκεπτικισμό δημιουργεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και το ζήτημα με τα αφορολόγητα αποθεματικά -προβλέπονταν στον «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - που κρίθηκε ασύμβατος με τους κανόνες «ανταγωνισμού» της ΕΕ. Τα ποσά διαφυγόντων φόρων που αφορούν σε λιγότερες από 300 μεγάλες επιχειρήσεις και υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Πλέον αναζητείται ο τρόπος της επιστροφής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ