Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
«Σταματήστε το ΔΝΤ»

Πλησιάζουν οι μέρες για την «υποδοχή» της 55ης ετήσιας κοινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας, την Πράγα στα τέλη του Σεπτέμβρη. Οι οργανωτές αναμένουν την άφιξη χιλιάδων διαδηλωτών και διάφορων αντιπροσωπειών από χώρες της Ευρώπης και γενικότερα του κόσμου, για να πάρουν μέρος στις διάφορες εκδηλώσεις και στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που θα γίνει στις 23 του Σεπτέμβρη. Εχουν επίσης προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας έχει ανακοινώσει την υποστήριξη και τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της 23ης Σεπτέμβρη που έχει οργανωθεί από το λαϊκό κίνημα και τον συνασπισμό «Σταματήστε το ΔΝΤ» (Stop the IMF). Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από το κόμμα, η Κομμουνιστική Ενωση Νέων και συνδικαλιστικές ενώσεις συμμετέχουν σε αυτό το συνασπισμό. Επίσης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) υποστηρίζει τη διαδήλωση της 23ης Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, μεγάλη συμμετοχή αναμένεται να υπάρχει στη διάσκεψη για την παγκοσμιοποίηση που οργανώνει ο ίδιος συνασπισμός και θα πραγματοποιηθεί στις 24 του Σεπτέμβρη. Από την πλευρά τους, οι κομμουνιστές, εκτός από τη συμμετοχή τους στις διάφορες συζητήσεις, θα μοιράσουν υλικό στα αγγλικά και στα τσέχικα, όπου θα επικεντρώνονται σε θέματα, μεταξύ άλλων, για το ρόλο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τη δημιουργία «βαθιών κοινωνικών προβλημάτων που έχουν αναδυθεί στην Τσεχική Δημοκρατία τα τελευταία δέκα χρόνια».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει πάρει μια σειρά μέτρα ενάντια στις συγκεντρώσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, Στανισλάβ Γκρος, έχει προειδοποιήσει ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο σε περίπτωση που οι διαδηλωτές προσπαθήσουν να στήσουν οδοφράγματα γύρω από τη σύνοδο.

Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι 11.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν για να «προστατέψουν» τη σύνοδο, χρησιμοποιώντας και εφεδρικές δυνάμεις. Εξακόσιοι ξένοι «ειδικοί» έχουν καταφτάσει στη χώρα για να δώσουν ένα χέρι βοήθειας στη διατήρηση του «νόμου και της τάξης», ενώ, παράλληλα, μια ομάδα Τσέχων ανώτατων αξιωματικών έχουν φύγει για τις ΗΠΑ για να πάρουν μέρος σε ειδική εκπαίδευση. Και φυσικά, το νέο γραφείο του Εφ Μπι Αϊ που πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί στην Πράγα, έχει και αυτό ενεργά κινητοποιηθεί για να δώσει στους «ξένους εξτρεμιστές» ένα θερμό καλωσόρισμα.

Στο μεταξύ, έχει ανακοινωθεί ότι τα σχολεία της Πράγας θα παραμείνουν κλειστά εκείνη τη βδομάδα, ενώ υπάρχουν και σχέδια εκκένωσης των συνταξιούχων από την πόλη και να σταλούν στην εξοχή! Στους ιδιοκτήτες μαγαζιών αλλά και στους κατοίκους της περιοχής που θα διεξαχθεί η σύνοδος, έχουν μοιραστεί ενημερωτικά φυλλάδια που τους συμβουλεύουν να κλειδαμπαρώσουν τα μαγαζιά τους και, αν είναι δυνατόν, να φύγουν από την πόλη για μια βδομάδα.

Η κυβέρνηση και τα δεξιά Δημοτικά Συμβούλια στην Πράγα έχουν επιδοθεί σε διάφορες ενέργειες για να αυξήσουν την ένταση στην τσέχικη πρωτεύουσα μπροστά στη σύνοδο. Ακόμα και ο Πρόεδρος της χώρας, Βάτσλαβ Χάβελ, έχει ασκήσει κριτική για την ατμόσφαιρα του «εμφύλιου πολέμου» που τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και η κυβέρνηση έχουν βαλθεί να καλλιεργήσουν. Τα ΜΜΕ απεικονίζουν την Αριστερά ως μια δύναμη που καταστρέφει τις περιουσίες και υπάρχουν πληροφορίες πως ορισμένες δυνάμεις θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τις συγκεντρώσεις ώστε να πλήξουν την Αριστερά μπροστά στις πολύ σημαντικές εκλογές της περιφέρειας και της Γερουσίας που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβρη. Κάτι για το οποίο προειδοποιούν οι Τσέχοι κομμουνιστές, δηλαδή για τυχόν αντι- αριστερές προβοκάτσιες που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της συνόδου, και που στόχο έχουν να σπείρουν την αμφισβήτηση προς την Αριστερά και κυρίως κατά του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αυξήσει τις δυνάμεις του σημαντικά, και σύμφωνα με δημοσκόπηση στις αρχές του καλοκαιριού, λάμβανε το 20% (στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 1998 είχε λάβει το 11,3%).

Πάντως, αναμένεται μια «καυτή» βδομάδα για την Πράγα. Δεκάδες διαφορετικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Πράγα τη βδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου. Τα αιτήματα των διαδηλωτών του αριστερού συνασπισμού «Σταματήστε το ΔΝΤ» αφορούν την ακύρωση των χρεών των αναπτυσσόμενων χωρών και των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, τη δημιουργία δημοκρατικά ελεγχόμενων διεθνών αναπτυξιακών ινστιτούτων και τη φορολόγηση των διεθνών κινήσεων του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Γίνεται ολοένα και πιο φανερός ο δρόμος που χρειάζεται ο λαός και η νεολαία να ακολουθήσουν σε κάθε χώρα και σ' όλες μαζί: ο μαζικός, προσανατολισμένος, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας...


Κλωντίν Χέσπερ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ