Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
«Εποικοδομητική» συνάντηση Σολάνα - Λαριτζάνι

Εντονη η φημολογία περί παραίτησης και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, παρά τις διαψεύσεις Αχμαντινετζάντ

ΡΩΜΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για κατάθεση «δημιουργικών ιδεών που μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» έκανε λόγο ο παραιτηθείς Ιρανός διαπραγματευτής Αλί Λαριτζάνι. Μαζί με τον αντικαταστάτη του, Σαγιάντ Τζαλίλι, την Τρίτη το βράδυ, συνάντησε τον Σολάνα, ενώ συνάντησε, ξεχωριστά, και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι. «Εποικοδομητικές» χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες της Τρίτης και στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης των Σολάνα - Λαριτζάνι και Τζαλίλι, χωρίς να γίνουν περαιτέρω δηλώσεις.

Ο Λαριτζάνι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επανέλαβε τις σύντομες δηλώσεις του αντικαταστάτη του, περί «σταθερής ιρανικής γραμμής ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα». Επέμεινε ότι η Τεχεράνη «δε θα διαπραγματευτεί το δικαίωμά της στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια» και ότι «επιλέγει πάντα το δρόμο της διπλωματίας».

Από την πλευρά του, βέβαια, ο Σολάνα, μετά τη συνάντηση, υποστήριξε ότι φάνηκε σαν επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας να ήταν ο Λαριτζάνι και συμπλήρωσε ότι ορίστηκε νέα συνάντηση για το Νοέμβρη. Πίσω στην ιρανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επέλεγε, για άλλη μια φορά, τους υψηλούς τόνους, δηλώνοντας ότι «οι κυρώσεις του ΟΗΕ είναι ένας σωρός άχρηστα χαρτιά».

Σύγχυση και πιέσεις

«Ψυχολογικό πόλεμο», χαρακτήρισε η ιρανική προεδρία την εντεινόμενη φημολογία περί παραίτησης και του υπουργού Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί. Παρά την προεδρική διάψευση, όμως, οι πληροφορίες αυτές επιμένουν και κυριαρχούν σε αρκετά ΜΜΕ, που υποστηρίζουν ότι η παραίτηση Μοτακί δεν είναι η πρώτη φορά που έχει υποβληθεί. Την είδηση επιβεβαιώνουν, επωνύμως, μάλιστα, δύο βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, αν και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στη διπλωματική οδό, υπογράμμισε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η υποστήριξη της Τεχεράνης στην τρομοκρατία αποτελούν «λίγο - πολύ τη μεγαλύτερη πρόκληση για την αμερικανική ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ