Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αεροπορικές επιδρομές στο Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανηλεές ήταν το χτεσινό σφυροκόπημα των τουρκικών δυνάμεων, από εδάφους και αέρος, κατά θέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ κατά μήκος της μεθορίου με το Ιράκ. Και αν οι χτεσινές επιδρομές στόχευσαν εντός του τουρκικού εδάφους, Τούρκοι αξιωματικοί επιβεβαίωναν ότι τα περασμένα 24ωρα δεν έλειψαν και ορισμένα πλήγματα εντός ιρακινού εδάφους. Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων, ενώ ο αρχηγός ΓΕΣ, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ανέβαλε προγραμματισμένη, για το τέλος του μήνα, επίσκεψη στο Ισραήλ.

Αυτό, που σίγουρα, αποτελεί ανησυχητική είδηση είναι ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δε διαψεύστηκαν, σε μεθοριακές περιοχές εντός ιρακινού εδάφους μεταφέρονται διαρκώς άνδρες των δυνάμεων της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν σημαντικές ενισχύσεις στην πόλη Ντοχούκ, από άνδρες των νυν κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας (πρώην Πεσμέργκα).

Τυπικά, πάντως, είχε προγραμματιστεί για χτες βράδυ, συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση της τοπικής κυβέρνησης έναντι της σοβούσας κρίσης μεταξύ Τουρκίας - ΡΚΚ. Κούρδοι βουλευτές διέρρεαν ότι στη συνεδρίαση θα αποφασιζόταν και επισήμως αν θα αποσταλούν στα σύνορα άνδρες των κουρδικών δυνάμεων, προκειμένου «να αποτρέψουν μια τουρκική εισβολή».

Ενώ, σε επίπεδο στρατιωτικών προετοιμασιών, οι εξελίξεις είναι τάχιστες, μικρότερες φαίνεται να είναι «οι ταχύτητες» της διπλωματίας. Σήμερα αναμένεται στην Αγκυρα άλλη μια ιρακινή αντιπροσωπεία. Η τουρκική ηγεσία, όμως, διαμήνυε ότι «η τουρκική υπομονή εξαντλείται» και ότι «αναμένει κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από την ιρακινή πλευρά».

Βαγδάτη: «θέλουμε αλλά δεν μπορούμε»

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, από την πλευρά της, αν και επιμένει ότι «θα στηρίξει την τουρκική προσπάθεια για τερματισμό των επιθέσεων σε βάρος της με κάθε τρόπο», παραδεχόταν, διά του προέδρου του Κοινοβουλίου, ότι «οι ιρακινές δυνάμεις μπορούν να αποκόψουν την επιμελητειακή υποστήριξη των ανταρτών του ΡΚΚ αλλά όχι να ελέγξουν τη δράση τους στην ορεινή μεθόριο με την Τουρκία, τη στιγμή που δεν ελέγχουν τη Βαγδάτη!».

Ο Κούρδος Ιρακινός Πρόεδρος Ταλαμπανί, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υποσχέθηκε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, «να παραδώσει στην Αγκυρα καταζητούμενα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ» και πρόσθεσε «δεν μπορούμε καν να τους συλλάβουμε».

Ουάσιγκτον και ΕΕ επανέλαβαν την κατανόησή τους «για την τουρκική οργή» και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και συνεργασία με τη Βαγδάτη. Εντούτοις, πλήθαιναν οι διαρροές που ήθελαν την πρώτη να εξετάζει το ενδεχόμενο «συνεργασίας σε επίπεδο πληροφοριών με την Αγκυρα κατά του ΡΚΚ» ή «βομβαρδισμού θέσεων του ΡΚΚ ακόμη και με πυραύλους "Κρουζ"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ