Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εκτοξεύτηκε ο πρώτος δορυφόρος εξερεύνησης της Σελήνης

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με επιτυχία εκτόξευσε χτες η Κίνα τον πρώτο της δορυφόρο εξερεύνησης της Σελήνης, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες Κινέζοι δημοσιογράφοι και περισσότεροι από 2.000 τουρίστες απ' όλη τη χώρα, εγκαινιάζοντας έτσι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ως προοπτική να αποσταλεί εκεί ένας αστροναύτης το 2020.

Ο δορυφόρος «Τσάνγκε 1» εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία 3-Α» από τη βάση Ζιτσάνγκι στο Σετσουάν, στη Νοτιοδυτική Κίνα και σε λιγότερο από 30 λεπτά χωρίστηκε από τον πύραυλο και στη συνέχεια μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη ανοίγοντας τους ηλιακούς του συλλέκτες. Αν όλα συνεχιστούν όπως αναμένεται, ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 200 χιλιομέτρων πάνω από τη Σελήνη γύρω στις 5 Νοέμβρη.

Οπως εξάλλου σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ζενγκ Πεϊγιάν, η εκτόξευση αυτή «σηματοδοτεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα μετά τους δορυφόρους και τις επανδρωμένες πτήσεις», ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Χου Ζιντάο, συνεχάρη τους υπευθύνους για την επιτυχία της εκτόξευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ