Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΡΟΝΕΝΜΠΕΡΓΚ
Επικίνδυνες υποσχέσεις

Θα σας παρουσιάσω τα «ψευδώνυμα» του σκηνοθέτη για να κατανοήσετε, ίσως, τι θα δείτε. Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ είναι γνωστός σαν «Ο Βασιλιάς του Αφροδισιακού Τρόμου» και σαν «ο Βαρόνος του Αίματος», επίσης! Εδώ, βέβαια, ο κάθε σοβαρός άνθρωπος θα το έβαζε στα πόδια!

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι άσπρα-μαύρα! Ο κύριος αυτός διαθέτει ικανότητες. Οι «Επικίνδυνες Υποσχέσεις», αν εξαιρέσεις το αίμα που ρέει άφθονο και το οποίο αδικεί τον δημιουργό, παρουσιάζουν κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Γιατί «πλάθουν» ένα δικό τους κόσμο. Ενα Λονδίνο έτσι που δεν το έχετε δει ποτέ. Αλλά και μια συμμορία, τη Ρώσικη Μαφία, έτσι που και αυτή δεν την είδατε ποτέ!

Στο βάθος της ταινίας, πίσω δηλαδή από τα αίματα και τις ακρότητες, βλέπει κανείς πως στις μεγάλες πολιτείες, όπου εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίζονται, προσπαθώντας να επιβιώσουν με κάθε τρόπο, η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει ούτε ένα φράγκο. Το οικοδόμημα είναι τέτοιο που νομοτελειακά θα εκθρέψει μαφίες. Μαφίες οικονομικές, μαφίες πολιτικές, μαφίες ναρκωτικών, πορνείας, όπλων κλπ., κλπ.

Τόσο ο Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, όσο και ο Βρετανός σεναριογράφος Ντιβ Νάιτ φαίνεται να ξέρουν το «υπόστρωμα», τα «αναμμένα κάρβουνα» πάνω στα οποία κάθονται οι καπιταλιστικές μεγαλουπόλεις. Φαίνεται να ξέρουν και για την «παγκοσμιοποίηση» του εγκλήματος. Προτίμησαν, όμως, την επιφάνεια, τη δράση, τους σκοτωμούς, το θέαμα, αντί για την ουσία, το αίμα αντί για τους λόγους, τις αιτίες και ποιους εξυπηρετεί, τελικά, η βία και το έγκλημα! Κρίμα!

Και μια πληροφορία, που μπορεί να εξηγεί κάτι. Οι τρεις πρωταγωνιστές της ταινίας είναι και οι παραγωγοί της! Και οι τρεις, βέβαια, είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν!

Παίζουν: Βίγκο Μόρτενσεν, Ναόμι Ουότς, Βενσάν Κασέλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ