Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Αποσύρθηκε ρουσφετολογική ρύθμιση

Απέσυρε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μετακλητοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο γραφείο του πρωθυπουργού θα είχαν τη δυνατότητα να διοριστούν στη Βουλή ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Η διάταξη περιέχονταν σε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων «Ανεξάρτητων Αρχών» και με την αναμορφωμένη διάταξη προβλέπεται ότι «το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα μπορούν να παίρνουν απόσπαση ή μετάταξη σε υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών».

Αντίθετα, η κυβέρνηση διατήρησε διάταξη σύμφωνα με την οποία στις επιτροπές του ΑΣΕΠ οι οποίες διεξάγουν τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων σε φορείς του δημοσίου καθώς και τις συνεντεύξεις θα μπορούν να μετέχουν και πρώην μέλη του ΑΣΕΠ ή «μη πρώην μέλη του ΑΣΕΠ» τα οποία ορίζονται από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ. Στις παραπάνω δύο διατάξεις αντέδρασε ακόμα και η τέως πρόεδρος της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης, τόνισε πως η ρύθμιση για το ΑΣΕΠ αποτελεί μια ευθεία αντισυνταγματική παρέμβαση αφού επιδιώκεται ο διορισμός «ημετέρων» έξω από κάθε έλεγχο. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, είπε, θα μπορεί να επιλέγει μόνος του τα άτομα που θέλει για τις επιτροπές, χωρίς να συμμετέχει στην επιλογή αυτή κανένα άλλο συλλογικό όργανο. Μιλώντας γενικότερα για τις περίφημες «ανεξάρτητες αρχές» είπε ότι αυτές στην ουσία διορίζονται και ελέγχονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες βολεύονται να ρίχνουν τις ευθύνες για τις πολιτικές τους επιλογές σ' αυτές τις δήθεν ανεξάρτητες αρχές. Ρουσφετολογική χαρακτήρισε και την αποσυρθείσα διάταξη για το διορισμό των μετακλητών υπαλλήλων του πρωθυπουργού στη Βουλή ή σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ