Η προσωπάρχης ζητάει να μάθει ποιοι από τους εργαζόμενους σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί φέτος και του χρόνου!
Αυτή η στόχευση αποκαλύπτεται και από εσωτερικό έγγραφο της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, όπου λειτουργεί 3 εργοστάσια. Με επιστολή της προς τους 7 προϊσταμένους βάρδιας, που διανεμήθηκε ανυπόγραφη και χωρίς να αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης, η προσωπάρχης ζητά να την ενημερώσουν «αν γνωρίζουν, εάν υπάρχουν εργαζόμενοι της βάρδιάς τους οι οποίοι πρόκειται να αποκτήσουν παιδί μέσα στο 2007 ή στο 2008». Το έγγραφο έχει σταλεί εδώ και περίπου 3 μήνες.
Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, το έγγραφο προμηνύει μείωση του προσωπικού ή μετατροπή συμβάσεων, με δεδομένο ότι στα σχέδια της επιχείρησης, που έχουν γίνει γνωστά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, περιλαμβάνεται το κλείσιμο του ενός εργοστασίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να κλείσει το παλαιότερο από τα τρία εργοστάσια, όπου απασχολούνται περίπου 70 εργαζόμενοι. Από το έγγραφο γίνεται φανερό ποιοι θα είναι τα πρώτα θύματα σε περίπτωση «εκκαθαρίσεων», αφού όσες εργαζόμενες σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί, μπαίνουν στη μαύρη λίστα, λόγω των επιπλέον υποχρεώσεων που προκύπτουν για την εργοδοσία.
Στα τρία εργοστάσια της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» εργάζονται συνολικά 280 εργαζόμενοι. Από αυτούς, περίπου 130 είναι γυναίκες. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι νέοι σε ηλικία, αφού οι εργαζόμενοι με ηλικία άνω των 50 ετών είναι μόλις 70-80. Ενώ δε λείπουν και οι «ενοικιαζόμενοι» εργάτες.Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Ιούλη, οι κλωστοϋφαντουργοί ζητούσαν από την κυβέρνηση να αλλάξει ο Εργασιακός Νόμος, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν σε εργασιακό περιβάλλον ευέλικτο και να είναι αποδεκτή η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης ζητούσαν ενεργοποίηση του νόμου -για τρία χρόνια - για την επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, καθώς επίσης να συμπεριληφθεί η ελληνική κλωστοϋφαντουργία στους φθίνοντες κλάδους της οικονομίας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, ώστε να απολαμβάνουν όλοι προνόμια και κίνητρα. Τα παραπάνω αιτήματα υπέβαλε στον τότε υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, αντιπρόεδρος του οποίου είναι η Αν. Βαρβαρέσου.
Βέβαια, η επιχείρηση «Βαρβαρέσος» εδώ και χρόνια έχει κάνει πράξη την ευελιξία της εργασίας στα εργοστάσιά της. Από τους 280 εργαζόμενους που απασχολεί, οι 40 εργάτες και εργάτριες είναι ενοικιαζόμενοι από την επιχείρηση «ADECO», που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ετσι η «Βαρβαρέσος» μείωσε τις θέσεις εργασίας σταθερής απασχόλησης κατά 40 και τις αντικατέστησε με θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης. Οι 40 ενοικιαζόμενοι εργάτες δουλεύουν όποτε και όταν τους χρειάζεται η επιχείρηση. Ετσι ορισμένοι, οι «τυχεροί», κάνουν και 20 μεροκάματα το μήνα, ενώ άλλοι κάνουν 5, 3, 2 ή και κανένα μεροκάματο το μήνα.