Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Προάγγελος νέων ανατροπών η εφαρμογή της «διευθέτησης»

Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας για το χρόνο εργασίας των γιατρών από 1/1/2008. Μοχλός εμπορευματοποίησης και ο «Καποδίστριας 2»

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, χτυπώντας παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, χτυπώντας παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία
Το περίγραμμα των αντιλαϊκών αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην Υγεία, που προαναγγέλλουν τη δημιουργία υποκατάστατων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με «όχημα» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ακόμα πιο άγρια λιτότητα στην Υγεία και περικοπές των κρατικών δαπανών, αλλά και την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου ωραρίου εργασίας για τους γιατρούς, έδωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση - ενόψει και του αντιλαϊκού «Καποδίστρια 2» - σχεδιάζει το πέρασμα υπηρεσιών Υγείας στην ΤΑ, που διευκολύνει την «εισβολή» των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία. Ηδη, από τον Οκτώβρη του 2006, το υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το διαδημοτικό δίκτυο δομών υγείας, ενώ δρομολογείται και η κατασκευή Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Αστικού Τύπου σε διάφορους δήμους. Σ' αυτά τα πλαίσια χτες, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε συνάντηση με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται με ΚΥ Αστικού Τύπου, είπε ο Δ. Αβραμόπουλος. Και εξήρε τη συνδρομή της Νομαρχίας για την κατασκευή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δυο νοσοκομείων και Κέντρου Αποκατάστασης μέσω των αντιδραστικών Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Στα ίδια πλαίσια, αποφασίστηκαν η ίδρυση Κέντρου Υποδοχής Αστέγων και Μονάδας για τα ναρκωτικά.

Σε εφαρμογή η αντιδραστική οδηγία

Εξάλλου, «βόμβα» στα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών αποτελεί η δήλωση του υφυπουργού Υγείας Γεωργίου Παπαγεωργίου, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους, ανακοίνωσε ότι από 1.1.2008 η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την αντιδραστική ευρωενωσιακή οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών που καταργεί το σταθερό ημερήσιο ωράριο και οδηγεί σε ελαστικοποίηση της εργασίας για τους γιατρούς. Στα ίδια πλαίσια, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά την αναδιάταξη του χρεοκοπημένου συστήματος εφημερίας των νοσοκομείων, υποσχόμενος στελέχωση των νοσοκομείων - ιδίως της περιφέρειας - με ιατρικό προσωπικό και κατανομή 450 νέων θέσεων ειδικευομένων.

Για το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που προωθεί η κυβέρνηση παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας με στόχο τη λεγόμενη «οικονομία κλίμακας» στην Υγεία, είπε ότι προβλέπει κεντρικό ρόλο για τα ασφαλιστικά Ταμεία - χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Προανήγγειλε, ωστόσο, τον εξοβελισμό του οικογενειακού γιατρού που πρέπει να αποτελεί την «καρδιά» της ΠΦΥ, αναφέροντας ότι θα υπάρχει, αλλά σε «πιο ρεαλιστική βάση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ