Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκκληση για εκεχειρία απηύθυνε χτες ο Λοράν Νκούντα, πολέμαρχος χιλιάδων ενόπλων που δρουν στην επαρχία Βόρειο Κίβου, επειδή, όπως είπε, πλέον οι μάχες διαδραματίζονται εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών. Παράλληλα, αξιωματούχος του κογκολέζικου στρατού παραδέχτηκε χτες ότι απ' τις συγκρούσεις του τελευταίου πενθημέρου σκοτώθηκαν στο Βόρειο Κίβου τουλάχιστον 122 άμαχοι.

ΣΕΟΥΛ.-- Η ΛΔ Κορέας δοκίμασε πρόσφατα με επιτυχία ένα νέο πύραυλο μικρού βεληνεκούς που μπορεί να μεταφέρει εκρηκτικό ή χημικό φορτίο, υποστήριξαν χτες Νοτιοκορεάτες βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το 80% απ' την περσινή πώληση μετοχών της «Αμερικανικής Τράπεζας Αλβανίας» (ΑΒΑ) προορίζεται για τη δημιουργία «μη κερδοσκοπικού ιδρύματος» που θα προωθήσει την ανάπτυξη του «ιδιωτικού τομέα» στην Αλβανία. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Μάικλ Γκράνοφ, πρόεδρος του Αλβανο-αμερικανικού Επιχειρηματικού Ταμείου (AAEF, που έγινε ιδιωτική εταιρεία το 1995 με επιχορηγήσεις ύψους 30 εκατ. δολαρίων απ'την αμερικανική κυβέρνηση). Το AAEF σκοπεύει να συμμετάσχει μεταξύ άλλων στην ιδιωτικοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου των Τιράνων.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Επίσημες καταγγελίες στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο περί προσπαθειών δωροδοκίας, που ενδεχομένως νόθευσαν τη διαδικασία και την έκβαση του δημοψηφίσματος, εκ μέρους εκπροσώπων του «Πατριωτικού Μετώπου για το Οχι στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου». Την Κυριακή διενεργήθηκε δημοψήφισμα για την έγκριση της TLC στο πλαίσιο της CAFTA, όπου εγκρίθηκε οριακά, ανατρέποντας προγνωστικά και σφυγμομετρήσεις.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Προεδρικό διάταγμα, που μεταξύ άλλων «απαγορεύει τη δράση οποιουδήποτε ξένου ένστολου σε βολιβιανό έδαφος», του Εβο Μοράλες ενδεχομένως θα σημάνει και την απαγόρευση και των ελάχιστων εναπομεινάντων Αμερικανών στρατιωτικών που επιχειρούν στη Βολιβία στο «πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών». Επίσης ο Μοράλες πρότεινε την εισαγωγή άρθρου στο νέο Σύνταγμα που συντάσσεται, όπου θα απαγορεύει τη λειτουργία οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής βάσης στη Βολιβία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στην Βρετανίδα συγγραφέα Ντόρις Λέσινγκ απονέμεται το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. Η 87χρονη Λέσινγκ διακρίθηκε ως η «επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και ιδεαλιστική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική έρευνα».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας Ντέσεμπαλ Τράιαν Ρέμες, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, λόγω υπόθεσης διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Χιλιάδες φοιτητές ιατρικής, γιατροί και ειδικευόμενοι διαδήλωσαν, χτες, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να «μειώσει τον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού σε ορισμένες γειτονιές και να τον αυξήσει σε άλλες», μιλώντας, επίσης, για υποχρεωτική λειτουργία ιδιωτών γιατρών σε συγκεκριμένες μη προνομιούχες περιοχές, όπως τα γκέτο. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος στην ιδιωτική ασφάλιση και περίθαλψη και δημιουργείται «σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρυθμη κατάσταση στα βορειοανατολικά της χώρας(2011-09-27 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για το νόμο για τη γη(2006-11-19 00:00:00.0)
Συνάντηση και συμφωνίες(2006-06-30 00:00:00.0)
Θα ακολουθήσουν και άλλες εθνικοποιήσεις...(2006-05-04 00:00:00.0)
Προς Συνταγματική Συνέλευση(2006-03-08 00:00:00.0)
«Η νέα χιλιετία δεν ανήκει στον ιμπεριαλισμό»(2006-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ