Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Tricontinental»: Περιοδικό της Οργάνωσης Αλληλεγγύης στους λαούς της Αφρικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL), που εκδίδεται στην Κούβα (email: tricontinental@eυet.cu) Στα ελληνικά κυκλοφόρησε το τεύχος 161, από την «Artplex Attica S.A.» Ακαδημίας 100, Τ.Κ. 10677, Αθήνα (τηλ. 210-9512.991-981. Email: info@tricontinental.gr, www.tricontinental.gr). Το τεύχος περιλαμβάνει εκτενές, πλούσια εικονογραφημένο, θεματικό αφιέρωμα για τις «Πολιτικές δολοφονίες στον 20ό αιώνα ενάντια στους ηγέτες του Τρίτου Κόσμου» και φυσικά για τις απόπειρες εναντίον του Φιντέλ Κάστρο. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε, επίσης, η ειδική συλλεκτική έκδοση του περιοδικού «Tricontinental», για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του αθάνατου Τσε, με τίτλο «Κομαντάτε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Μήνυμα στο "Tricontinental"».

- «Σύγχρονη Εποχή»: Ασπασία Κατσούλη - Συμεώνογλου «Σαρκοφάγος, αιμοβόρος κι αχόρταγος, ε, λύκος είμαι, δεν είμαι αρνάκι...». (Διδακτικότατο, αλλά και γελαστικό παραμύθι, βασισμένο στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ και στους μύθους του Αισώπου, που μιλά για τους «λύκους» της σημερινής εποχής).

- «Εστία»: Βασίλης Νεφελούδης «Αχτίνα Θ΄ (Αναμνήσεις 1930-1948)» (πρόλογος Σοφιανός Χρυσοστομίδης. Βιώματα, μνήμες από πρόσωπα και γεγονότα, πολιτικές σκέψεις, κρίσεις του Β. Νεφελούδη, από τις φυλακές Κέρκυρας και ειδικά στην απομόνωση της Ακτίνας Θ΄, επί τριάντα μήνες). Δημήτρης Βλαντάς «Ημερολόγιο 1947-1949» (πρόλογος Γιώργου Βλαντά - Νίκου Μαραντζίδη, επιστημονική επιμέλεια Ν. Μαραντζίδη - Γιώργου Αντωνίου. Ημερολογιακές σημειώσεις του Δ. Βλαντά, τις οποίες παρέδωσε ο ίδιος σε γαλλικό πανεπιστήμιο, όπου διόλου τυχαία τις «εντόπισε» ο γνωστός - από τις προσπάθειές του για να ξαναγραφτεί ανάποδα... η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ - αμερικανοσπουδαγμένος Ν. Μαραντζίδης).

- Καστανιώτης: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Η νοσταλγός» (πρόλογος Φώτη Δημητρακόπουλου. Ελληνοϊσπανική έκδοση του υπέροχου διηγήματος του Παπαδιαμάντη, με θέμα το νόστο της πατρίδας. Εκδοση που κοσμείται με το συγκεκριμένο χειρόγραφο και φωτογραφίες από τη Σκιάθο). Ξ.Α. Κοκόλης «Ο κόσμος του καθρέφτη στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη» (μελέτη για τους ποικίλους αντικατοπτρισμούς στο έργο του Ελύτη). Ευγενία Φακίνου «Φιλοδοξίες κήπου» (συλλογή διηγημάτων της εξαιρετικής συγγραφέως). Ανδρέας Μήτσου «Ο κύριος Επισκοπάκης (Η εξομολόγηση ενός δειλού)» (νουβέλα). Θεοδόσης Πυλαρινός «"Επί ποταμών Βαβυλώνος..." (Η διαπορητική ποίηση του Μάνου Λουκάκη)» (μελέτη για την ποίηση του Μ. Λουκάκη). Αντρέα Καμιλέρι «Η εξαφάνιση του Πατό» (μετάφραση Δήμητρα Δότση. Αστυνομικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται το 1890, με κωμικές διαστάσεις, δομημένο με επιστολές, δημοσιεύματα, κρατικές ανακοινώσεις, συνθήματα στους τοίχους και κουτσομπολιά του λαού).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ