Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλη λαθρανασκαφή στον Ολυμπο

Η σύληση νεκροταφείου, πιθανόν της μυκηναϊκής εποχής, κοντά στην περιοχή του Παλαιού Παντελεήμονα Πιερίας, στην αρχαιολογική θέση «Τζέτζανη», που ήρθε χτες στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει την ευρύτατη έκταση που έχουν πάρει οι λαθρανασκαφές στην περιοχή του Ολύμπου, αλλά και την ευθύνη του ΥΠΠΟ για την παντελή απουσία μέτρων και δράσεων για την προστασία όλων των εντοπισμένων αρχαιολογικών χώρων.

Οπως αποκαλύπτεται, αρχαιοκάπηλοι σκάβουν, καταστρέφουν και οικειοποιούνται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εκπρόσωποι της ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Πιερία μιλούν για φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η αρμόδια Εισαγγελία έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση.

Στον παράνομα ανασκαμμένο χώρο (έκτασης περίπου 500 τ.μ.), εντοπίστηκαν τέσσερις - συλημένοι βέβαια - κιβωτιόσχημοι τάφοι. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για προϊστορικό νεκροταφείο της μυκηναϊκής εποχής (περίπου του 1300 π.Χ.). Οι αρχαιοκάπηλοι φαίνεται πως έδρασαν την τελευταία βδομάδα της προεκλογικής περιόδου, χρησιμοποιώντας μεγάλα εκσκαφικά μηχανήματα. Η καταστροφή που προκάλεσαν είναι σχεδόν ολοκληρωτική, αφού και οι τάφοι που γλίτωσαν είναι σπασμένοι. Στοιχείο που μαρτυρά τον τρόπο που έδρασαν οι αρχαιοκάπηλοι για να εξασφαλίσουν κάλυψη, αποτελεί η πινακίδα που βρέθηκε τοποθετημένη στο χώρο και αναγράφει ότι στο σημείο θα ανεγερθεί ναός του Αγίου Αθανασίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ