Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Επιλογές
Μουσικο-εικαστικό σεργιάνι

Η εικαστική τέχνη συναντά τη μουσική στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Ο γνωστός δημιουργός Νικόλας Κληρονόμου, μέσα από τη δουλιά του με τίτλο «Τα παιδικά του χρόνια... ένα ταξίδι», προσεγγίζει τα πρώτα 18 χρόνια του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και «δημιουργεί ένα εικαστικό ημερολόγιο με έργα μεγάλων διαστάσεων, με κείμενα και εικόνες, με πλούσια εικαστικά μέσα...», όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Βίκυ Χρυσοβιτσάνου.

«Με συγκινεί το γεγονός», λέει ο Μ. Θεοδωράκης, «ότι ένας άξιος καλλιτέχνης έσκυψε με αγάπη επάνω από τη ζωή μου προσπαθώντας με απλό, πηγαίο και ονειρικό, θα 'λεγα, τρόπο να αναδείξει εικαστικά όλα τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου και μιας εποχής, όπου ο καθένας θα μπορέσει να ανακαλύψει μια πτυχή της δικής του ζωής. Είναι η απεικόνιση της συλλογικότητας με το βλέμμα της αθωότητας που με αφοπλίζει μπροστά σ' αυτή τη μεγάλη σύνθεση, γιατί με κάνει να νιώθω σαν ένας μέσα στο πλήθος, σα χρωματιστή κουκκίδα στο μωσαϊκό μιας πολυκύμαντης ζωής σημαδεμένης από τη σκληρή ιστορία αυτού του τόπου».

Τη μουσική διαδρομή του Μ. Θεοδωράκη ανέδειξαν στην έκθεση οι συνεργασίες του Νικόλα Κληρονόμου με τους: Γιώργο Μονεμβασίτη, Κώστα Θωμαΐδη, Δημήτρη Τυπάλδο και τη χορωδία του, που παρουσίασε παιδικά τραγούδια που έγραψε ο κορυφαίος συνθέτης από τα 12 μέχρι τα 18 του χρόνια. Στην έκθεση ακούγονται μουσικές που συντρόφεψαν τον Μίκη Θεοδωράκη στα παιδικά του χρόνια. Οι Γ. Μονεμβασίτης και Κ. Θωμαΐδης επέλεξαν τις μουσικές. Στις 2/10 (8μ.μ.) στην γκαλερί θα πραγματοποιηθεί μικρή συναυλία των Κ. Θωμαΐδη και Δ. Παπαγγελίδη, με τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ